Advies en analyse

Column: Warren Buffett ziet het niet meer zitten

Woensdag 11 april 2018 09:13

Tussen 1965 en vandaag was er met het aandeel Berkshire Hathaway een rendement te behalen van 20,9% per jaar. Dat betekent dat het aandeel gemiddeld genomen steeds in minder dan vier jaar tijd (44 maanden) in waarde is verdubbeld. De man aan het roer bij Berkshire Hathaway is Warren Buffett.

Sinds 1965 heeft Buffett elk jaar een brief geschreven aan zijn aandeelhouders. Deze brieven zijn een goudmijn en elke belegger zou ze verplicht meerdere malen moeten lezen. Hij geeft bijvoorbeeld aan wanneer hij eigen aandelen van Berkshire Hathaway gaat inkopen. De oplettende lezer weet dan dat deze aandelen aantrekkelijk genoeg zijn om zelf kopen.

In zijn brief uit 2016 schrijft Buffett dat hij toestemming heeft om eigen aandelen in te kopen wanneer de verhouding tussen de aandelenkoers en de boekwaarde van Berkshire Hathaway een waarde bereikt van onder de 120%. Dit betekent dat de aandelen heel goedkoop zijn.

De meeste andere bedrijven betalen liever de hoofdprijs wanneer zij eigen aandelen inkopen. In 2007 kochten bedrijven in de S&P500 voor ongeveer $175 mrd eigen aandelen in. Vervolgens stond de S&P500 in 2009 meer dan 50% lager. Bedrijven kochten toen slechts voor $35 mrd in.

Warren Buffett wil op de lange termijn een zo hoog mogelijk rendement, terwijl de gemiddelde CEO juist op korte termijn een zo hoog mogelijke koers wil omdat dit goed is voor zijn aandelenopties. De huidige boekwaarde van Berkshire Hathaway is 144%.

De $116 mrd aan cash blijft op de balans staan. Als Buffett liever cash heeft dan zijn eigen aandelen, waarom zou u dan wel kopen? Er zijn twee zaken waar hij graag geld aan uitgeeft.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Toekomstvisie noemt men dat. Alles staat op springen. De geopolitiek spreekt boekdelen. Eén vlammetje is slechts nodig om een wereldbrand te veroorzaken. En daar zijn genoeg aanleidingen voor.

    Pient 11 april 2018 09:44:01
  • Hij verwacht dat de dollar zal stijgen als de economie eerdaags instort. Tot het moment dat de IMF bepaald triljarden te pompen om alles weer overeind te krijgen. Dan zal hij snel alles omzetten in lange termijn aandelen en goud/zilver. Inflatie zal snel volgen.

    Jos 11 april 2018 09:26:25