*

Advies & Analyse

Stijgende rente tempert de kooplust

dinsdag 24 april 2018 15:16

Nu de zorgen over een eventuele handelsoorlog zijn afgenomen, verschoof de aandacht van beleggers naar de kwartaalresultaten. Hoewel het cijferseizoen goed van start is gegaan, deden de drie belangrijke indices in New York afgelopen week een stapje terug. Over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag sloot de Dow Jones 0,5% lager, de S&P 500 gaf 0,3% prijs en de Nasdaq verloor 0,4%. De pan-Europese Stoxx 600 maakte een kleine inhaalslag en eindigde met een koerswinst van 1,3%.

Beurzen Brazilie en Rusland op winst

De kooplust onder beleggers werd getemperd door de stijging van de kapitaalmarktrente. Die steeg door oplopende inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten vanwege de hogere grondstofprijzen. De gestage klim van de olieprijzen hielp de Braziliaanse en Russische beurzen aan een mooie weekwinst van respectievelijk 3,3 en 5,5%. Eerder zorgden de Amerikaanse sancties tegen Rusland nog voor flinke koersval van de RTS-index in Moskou.

Een van de sterkste stijgers op Wall Street was General Electric (+8,8%), dankzij meevallende kwartaalcijfers. Na tegenvallende sigarettenverkopen werd Philip Morris gedumpt. Met een stevige koersdaling van bijna 19% bungelde het aandeel onderaan in de S&P 500. Verder lag de chipsector er slecht bij doordat TSMC waarschuwde voor een zwak kwartaal vanwege een tegenvallende vraag naar smartphones. Chipmachinefabrikant Applied Materials verloor bijna 12%. Apple eindigde 6% lager. In Europa kreeg Metro een koersdaling van 17% om de oren. Zwakte in Rusland leidt dit jaar tot een lagere omzet- en winstgroei, zo waarschuwde het Duitse detailhandelsbedrijf. Schneider Electric heeft er een goed kwartaal op zitten en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 6,5%.

The post Stijgende rente tempert de kooplust appeared first on Beleggers Belangen.