*

Advies & Analyse

Stemming op bedrijfsobligatiemarkt verbetert

dinsdag 24 april 2018 19:05

Doordat de geopolitieke spanningen zijn afgenomen, is de stemming op de bedrijfsobligatiemarkt weer verbeterd. Beleggers zijn bereid om meer risico te nemen, waardoor de risico-opslagen licht daalden. Toch kijkt euro bedrijfspapier terug op een verliesweek omdat de onderliggende Duitse staatsrente steeg. Oplopende inflatieverwachtingen resulteerden in een hogere kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten. In het kielzorg daarvan steeg ook de Duitse tienjaarsrente.

Bedrijfsobligaties investment grade

Zodoende sloten investment grade euro bedrijfsobligaties, vertegenwoordigd door de iBoxx Corporates index, de week af met een effectief rendement van 1,24%. Dat was ongeveer vijf basispunten meer dan de week daarvoor. Rente en koersen bewegen tegengesteld aan elkaar; ofwel een hoger effectief rendement correspondeert met een lagere obligatiekoers. De high yield markt verging het afgelopen week iets beter. Een daling van de risico-opslagen kon de stijging van de risicovrije rente net niet compenseren, waardoor het effectieve rendement op de iBoxx High Yield index uiteindelijk met één basispunt steeg naar 3,19% op vrijdag.

Goede kwartaalcijfers zullen naar verwachting de solide fundamentals in de markt onderschrijven. Voor Amerikaanse bedrijven ligt de consensus op een groei van de winst per aandeel met 15%. Zonder belastingmeevallers blijft daar 9% van over. Bedrijven in de eurozone kampen met de sterke euro en stevenen naar verwachting af op een winsttoename per aandeel van 9%.

The post Stemming op bedrijfsobligatiemarkt verbetert appeared first on Beleggers Belangen.