*

Advies & Analyse

De week in het kort: van de regen in de drup?

woensdag 25 april 2018 10:33

Zal je altijd zien: is het ene probleem aardig onder controle, doemt er een ander op dat de stemming bederft. Beleggers in New York lijken net een beetje bekomen van het handelsgedoe tussen de VS en China, komt de stijgende rente weer om de hoek kijken. Of je nou door de kat of door de hond gebeten wordt…

De oplopende kapitaalmarktrente gaf de drie grote jongens van de beurs in New York stuk voor stuk een draai om de oren. De Dow verloor afgelopen week 0,5%, de Nasdaq 0,4% en de S&P500 0,3%. Ook weer geen overdreven spectaculaire uitslagen natuurlijk en als je naar Amsterdam kijkt, ziet het leven er meteen weer een stuk zonniger uit. De AEX-index dikte namelijk in dezelfde periode 1,4% aan. Hoezo rentevrees?

Dat de rente hoe dan ook een factor van gewicht is, bleek uit de gang van zaken rond het Britse pond. Gouverneur Mark Carney van de Bank of England liet deze week weten dat een snelle renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk nog echt geen uitgemaakte zaak is. Prompt zakte het pond naar de laagste koers ten opzichte van de dollar in een maand tijd.

Ondertussen stijgt de prijs van een vat olie onverdroten voor en neemt Karel Mercx u in zijn column mee langs de Suprise Index om zijn verhaal over de toppen en dalen in de Europese economische cyclus extra kracht bij te zetten.

Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van de week.

AEX en AMX bewegen uiteen

Stijgende rente tempert de kooplust

Amerikaanse tienjaarsrente loopt toch op

Stemming op bedrijfsobligatiemarkt verbetert

Olieprijs fors hoger

Bank of England stuurt Brits pond lager

Column: Hogere toppen en diepere dalen

The post De week in het kort: van de regen in de drup? appeared first on Beleggers Belangen.