*

Advies & Analyse

Zwakkere euro helpt Europese beurs

dinsdag 1 mei 2018 13:40

Goede macro-data en oplopende inflatieverwachtingen duwden de Amerikaanse tienjaarsrente door de psychologische barrière van 3%. Dat was voor het eerst sinds 2014. De stijgende rente zette Wall Street afgelopen week onder druk. Over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag verloren de S&P500 en technologiebeurs Nasdaq circa 0,8%. De Dow Jones sloot 1,2% lager. Daarmee bleven Amerikaanse aandelen achter bij de rest van de wereld. Opkomende landen en de pan-Europese Stoxx600 pakten een winstje van 0,5%.

Fusies en overnames

De Duitse tienjaarsrente daalde juist licht door het aanhoudende ruime monetaire beleid van de ECB. Ook de zwakkere euro hielp de Europese beurzen. Naast de regen aan kwartaalcijfers kregen beleggers ook een aantal grote fusies en overnames te verwerken. Zo gaan de Britse supermarktketens Sainsbury’s en Asda de krachten bundelen, waarmee ze marktleider Tesco van de troon stoten. Het Amerikaanse moederbedrijf Walmart krijgt 42% in de nieuwe combinatie. De koers van Sainsbury’s steeg met 15,7%.

Een andere opvallende stijger in Europa was Kering (+10%). Het Franse modehuis blijft positief verrassen met een autonome omzetgroei van 37% in het eerste kwartaal, tegen de marktverwachting van 23%. Lampenfabrikant Osram stelde na een zwak halfjaar de winstverwachting voor het lopende boekjaar neerwaarts bij en verloor op de beurs 18%.

In New York stond raffinaderij Andeavor (+16%) in de schijnwerpers na een bod van branchegenoot Marathon Petroleum ter waarde van $23,3 mrd. Ook McDonald’s (+5%) was gewild dankzij een sterk kwartaalrapport. Industrieel concern 3M verlaagde de winstverwachting wegens zwakte in de autosector en consumentenelektronica. Het aandeel verloor 10%.

The post Zwakkere euro helpt Europese beurs appeared first on Beleggers Belangen.