Advies en analyse

Amerikaanse bedrijfsobligaties onder druk

Woensdag 2 mei 2018 08:48

Amerikaanse bedrijfsobligaties werden afgelopen week geraakt door de stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente. Ook de risico-opslagen liepen op. Het gevolg was dat het effectieve rendement (de yield) op kredietwaardige in dollars genoteerde bedrijfsobligaties met circa 5 basispunten steeg naar 4,36% op vrijdag. Amerikaanse junkleningen deden het nog wat slechter door een stijging van de risico-opslagen en eindigden de week op een yield van 6,37%, tegen 6,22% de week daarvoor. Niettemin staat de in dollars genoteerde highyield-markt dit jaar tot dusver slechts 0,3% in de min, tegen een negatief totaalrendement van ruim 3% voor het investmentgrade-segment.

Schuldgraad daalt

De euro bedrijfsobligatiemarkt noteert vrijwel vlak en presteert vooralsnog dus wat beter. Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank vormt een belangrijke steunpilaar. De yield op euro investment-grade-papier bleef onveranderd op 1,24%. Vanwege hogere risico-opslagen liep de yield in de junkmarkt echter licht op naar 3,27%. De fundamentals blijven goed. Uit de cijferstroom zal waarschijnlijk een verdere daling van de schuldgraad naar voren komen. Na een piek van ruim 5,0 in 2009 is de nettoschuld/ebitda-ratio eind vorig jaar gedaald naar 3,5, blijkt uit onderzoek van JPMorgan onder Europese junkbedrijven. Uitzondering vormen kleinere bedrijven met een jaaromzet van minder dan €1 mrd. Die zagen de leverage het afgelopen jaar juist weer oplopen tot boven de 6,0.

The post Amerikaanse bedrijfsobligaties onder druk appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Amerikaanse bedrijfsobligaties in verband brengen met Amerikaans Staatspapier gaat wel wat ver hoor… ECB en bedrijfsobligaties gáat al te ver, er is een hoop onduidelijk wat obligaties betreft!.. Alles wat maar een beetje qua naam op elkaar lijkt wordt gehusseld en op éen hoop gegooit, of andersom, en naar gelieve ingezet..Zoals alles daar bij Beleggers belangen!..

    Ed 02 mei 2018 11:42:20