*

Advies & Analyse

Onrust op de opkomende markten

dinsdag 8 mei 2018 14:06

Naast de aanhoudende klim van de dollar was ook de onrust op de opkomende markten vorige week een thema op de valutamarkten. Met name de Argentijnse peso en de Turkse lira kregen het zwaar te verduren. De peso liet meer dan 10% liggen en dook tegenover de dollar naar het laagste peil sinds december 2015. Toen kreeg Argentinië terug toegang tot de internationale kapitaalmarkten na ruim een decennium van isolatie.

Even leek het de goede kant uit te gaan maar de geloofwaardigheid van de Argentijnse monetaire autoriteiten kreeg eerder dit jaar een flinke knauw. Toen verlaagde de centrale bank de rente terwijl tegelijk de inflatieverwachtingen werden opgetrokken. De markt oordeelt bovendien dat de hervormingen niet snel genoeg gaan en dat de overheid nog steeds teveel geld uitgeeft. Dat leidde tot een kapitaalvlucht, die de voorbije weken versnelde nadat de duurdere dollar de peso verder onder druk zette.

Rente naar 40%
Argentinië probeerde de val van de munt te stoppen door te interveniëren op de valutamarkten. Dit kostte sinds begin maart al bijna $8 mrd uit de valutareserves. Vorige week werd in een paniekreactie tot drie keer toe de rente verhoogd. Deze bedraagt nu 40%. Een hogere rentevergoeding kan investeerders aantrekken maar heeft als nadeel dat het voor consumenten en bedrijven moeilijker wordt om te lenen. Dit kan de economische groei vertragen of zelfs tot een recessie leiden.

The post Onrust op de opkomende markten appeared first on Beleggers Belangen.