*

Advies & Analyse

AMX zet AEX in de schaduw

dinsdag 8 mei 2018 18:06

De AEX steeg afgelopen week 0,4% en de AMX zelfs 2,2%. Beide indices hadden hun herstelkandidaat. In de AEX ging Philips Lighting na de dreun van vorige week (-19,1%) nu 6,7% omhoog. De koers kwam maandag uit op €26,93. Morgen Stanley verlaagde het koersdoel van €28 naar €26, maar Black Rock verhoogde juist haar belang in Philips Lighting tot boven de 3,0%. Tot aan 5,0% kan Black Rock bijkopen zonder een melding bij de AFM te moeten doen.

Bij ArcelorMittal (+4,5%) lijkt mee te spelen dat Europa van de Verenigde Staten minstens een maand uitstel heeft gekregen van importheffingen op staal en aluminium. Daarnaast heeft de Europese Commissie de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva goedgekeurd. Dit is onder voorbehoud van het afstoten van diverse productiefaciliteiten door ArcelorMittal, zodat er voldoende concurrentie blijft bestaan.

In de AMX herstelde Besi met een plus van 9,6% van de -26,0% van vorige week. AMG (+14,9%) en TKH (+9,6%) deden het erg goed na hun kwartaalupdates. In deze stijgingen zit het dividend dat beide bedrijven afgelopen week hebben uitgekeerd niet eens verwerkt. Beide fondsen hebben een eerdere terugval in hun koers nu ongedaan gemaakt en koersen richting hun alltime high. KBC verhoogde het koersdoel van TKH bovendien van €52 naar €57.

Bij de dalers was Air France (-10,3%) de gebeten hond. Afgelopen vrijdag liet topman Jean-Marc Janaillac weten dat hij opstapt na een stemming onder het personeel. Beleggers hadden een weekend om er over na te denken en op maandag leidde dit bericht tot een koersval van 9,8%. De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, heeft al aangegeven de luchtvaartmaatschappij niet te hulp te zullen schieten. Air France-KLM moet zelf concurrerender worden. Op 8 januari stond het aandeel nog op €14,10. De slotkoers van €7,30 van maandag betekent bijna een halvering in vijf maanden tijd.

Altice (-4,5%) blijft volatiel en Ahold (-4,3%) lijkt last te hebben van enkele adviesverlagingen. Nu de koers €20 heeft aangetikt zijn meerdere koopadviezen naar ‘houden’ gegaan.

The post AMX zet AEX in de schaduw appeared first on Beleggers Belangen.