*

Advies & Analyse

Kent u nog die grap van de jager die zelf prooi werd? 

donderdag 10 mei 2018 14:00

Veel beleggers zullen zich de transformatie van jager in prooi van ABN-Amro onder topman Rijkman Groenink nog wel voor de geest kunnen halen.

Al is het maar door het succesvolle boek ‘De Prooi’, alsmede de TV-serie en het toneelstuk die op die bestseller werden gebaseerd.

Grootste banken ter wereld

Onder Rijkman Groenink wilde ABN-Amro zich meten met de grootste banken ter wereld.

Een en ander leidde in 2005 na een lange strijd vol schandalen tot de overname van het Italiaanse Antonveneta.

Zelf aan de beurt

Echter, twee jaar later was de Nederlandse bank zelf aan de beurt met een overname door het consortium van RBS, Fortis en Banco Santander.

Eenzelfde soort verwisseling van rollen kan zich binnenkort gaan voordoen in de andere sector. Namelijk die van grote producenten van consumentengebruiksgoederen.

Vier wereldspelers

In het Verhaal van de Week legt Beleggers Belangen deze week vier wereldspelers uit deze sector onder de loep. Daaronder het Brits-Nederlandse Unilever.

Dit Unilever dreigde begin vorig jaar te worden overgenomen door Kraft Heinz. Maar het bod van $143 mrd werd afgewezen waarna de overname mislukte.

Avontuurtje

Na dit avontuurtje werd er in de financiële sector rekening meegehouden, dat Kraft Heinz zijn pijlen zou richten op PepsiCo.

Echter, net zoals Unilever en de andere grote spelers in de voedingsbranche heeft de  producent van ketchup en macaroni het moeilijk.

Warren Buffet

Het veranderende consumptiegedrag maakt het leven van producenten als Coca-Cola en Kraft Heinz lastig. Dat beaamde ook superbelegger Warren Buffett maandag nog.

Door de slechte performances van voedingsproducenten staat de koers van onder meer Kraft Heinz onder druk. Daardoor worden nieuwe overnamebiedingen duurder.

Jager zelf bejaagd

Bij een dergelijke lage koers kan het bedrijf natuurlijk zelf ook overnamedoel worden. De jager zou dan zelf tot prooi worden, is onze analyse van de situatie in de branche.

Lees hier welke beleggingsadviezen wij hebben op de grote producenten van consumentengebruiksgoederen.

 

The post Kent u nog die grap van de jager die zelf prooi werd?  appeared first on Beleggers Belangen.