*

Advies & Analyse

Dit is het nieuwe advies van Beleggers Belangen op het nieuwe AkzoNobel

donderdag 24 mei 2018 16:30

Het nieuwe advies van Beleggers Belangen op het nieuwe AkzoNobel heeft een positieve tint. Als topman Thierry Vanlancker zijn kaarten goed speelt, krijgt AkzoNobel over een aantal jaren veel meer strategische opties om te groeien.

Dat is de optimistische conclusie van het omslagartikel over het verf- en coatingbedrijf in Beleggers Belangen van deze week.

Margeverschil inlopen

De maatregelen van Vanlancker zullen er volgens Beleggers Belangen onder normale marktomstandigheden toe leiden dat bij AkzoNobel het margeverschil met branchegenoten voor minstens de helft wordt ingelopen.

De margeverbetering en een bescheiden omzetgroei kunnen de winst in de periode tot 2020 met circa 25% opstuwen, aldus beleggingsexpert Michiel Pekelharing.

Een van de belangrijkste Nederlandse aandelen

AkzoNobel is een van de belangrijkste Nederlandse aandelen. Het fonds maakt als Akzo ook al sinds het begin in 1983 deel uit van de AEX.

Het concern is in 1994 ontstaan uit de fusie van het Nederlandse Akzo met het Zweedse Nobel Industries. De eerste voorloper van de combinatie werd echter al in 1646 opgericht als Bofors forge.

Enorme consolidatieslag

Binnen de verf- en coatingsectoren heeft zich een enorme consolidatieslag voltrokken. Die is echter voor een groot deel aan AkzoNobel voorbij gegaan. De rol van AkzoNobel hierin is voorlopig ook uitgespeeld.

In de strategie tot 2020 zoals Vanlancker die heeft uitgezet, is op papier alleen ruimte voor kleine overnames.Vanlancker heeft echter wel andere ambitieuze doelen gesteld voor 2020.

Bedrijfsresultaat als percentage van de omzet

Zo moet de zogeheten ROS (het voor eenmalige kosten gecorrigeerde bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) in dat jaar uitkomen op ten minste 15%. Dat betreft het voor eenmalige kosten gecorrigeerde bedrijfsresultaat als percentage van de omzet.

Daarnaast moet het rendement op investeringen (ROI) over twee jaar ten minste 25% zijn.

Het terugdringen van de kosten is de voornaamste factor waarmee AkzoNobel op eigen kracht beide percentages kan opschroeven.

Eerste effecten bemoedigend

Uit het omslagartikel in Beleggers Belangen blijkt dat de eerste effecten van de besparingsplannen in het eerste kwartaal bemoedigend zijn.

Beleggers met een wat langere horizon kunnen afwachten tot de tegenwind op verschillende fronten gaat liggen en de effecten van de koers die van Vanlancker heeft ingezet beter zichtbaar worden.

Advies op het nieuwe AkzoNobel

Klik hier voor ons nieuwe beleggingsadvies op het nieuwe AkzoNobel met een beleggingshorizon van twaalf maanden.

The post Dit is het nieuwe advies van Beleggers Belangen op het nieuwe AkzoNobel appeared first on Beleggers Belangen.