*

Advies & Analyse

Column: mijn grootste angst

dinsdag 21 augustus 2018 16:00

In het afgelopen half jaar is de dollar sterk gestegen. Tegenover de meeste munten met een procent of 10. Op de website van de Bank voor Internationale Betalingen staat dat niet-Amerikanen voor $10 bln hebben geleend in Amerikaanse dollars. Er zijn nog nooit zoveel dollarleningen geweest.

Massaal lenen in dollars is niet vreemd. De dollar is immers de reservemunt van de wereld. Het monetaire systeem is echter wel zo ingericht dat een stijgende dollar altijd pijn doet.

Een stijgende dollar betekent automatisch dat andere valuta’s dalen. Dit betekent dat het geleende bedrag en de aflossingen in die andere valuta’s stijgen. De waarde van die $10 bln in andere muntsoorten neemt dus toe. Dit veroorzaakt financiële pijn. Een lening is alleen af te lossen door dollars te kopen en terug te betalen. Dit duwt de dollar verder omhoog en veroorzaakt weer pijn bij anderen.

Een financiële crisis wakkert ook nog eens de vraag naar dollars aan omdat de dollar de enige stabiele wereldmunt is. Waarom geld aanhouden in een regio waar tijdens elke recessie wordt gespeculeerd over het opbreken ervan (eurozone).

Of in een regio waar de centrale bank de overheid bijna volledig financiert (Japan). Er is simpelweg geen alternatief voor de dollar. Elk andere munt is te klein of er heersen kapitaalrestricties (China).

Extreme hoge vraag naar dollars

In de Globale Financiële Crisis (GFC) werd duidelijk hoe groot de wereldwijde vraag naar dollars in een crisis is. In 2010 lukte het de senator Bernie Sanders om de 21.000 dollarleningen die de Fed had versterkt, openbaar te krijgen. De Fed publiceerde tegen haar zin al de transacties.

Deze transacties hadden op het hoogtepunt een totale waarde van $3,3 bln. Nederlandse banken leenden tijdens de GFC voor $45,5 mrd bij de Fed. Het waren niet alleen banken die een nooddollarkrediet openden bij de Fed. Het waren ook bedrijven als Toyota en zelfs individuen als miljardair Michael Dell.

Sanders verbaasde zich bij de publicatie het meest over de enorme bedragen die werden gebruikt om buitenlandse banken en bedrijven te redden. Is de Federal Reserve van de Verenigde Staten de centrale bank van de wereld geworden?

Het is mijn angst dat bij de volgende financiële crisis de Amerikaanse president of het Amerikaanse Congres zegt: “De wereld profiteert van de Verenigde Staten, maar nu is het genoeg. De rest van de wereld zoekt het maar uit. Ze krijgen geen dollar. De Verenigde Staten komen eerst.” De conservatieven en de president zijn er gek genoeg voor om via de wet te verbieden dat de rest van de wereld nog nooddollarkrediet kan krijgen.

Hopelijk komt het niet zo ver, want de crisis zal ongekend zijn…

The post Column: mijn grootste angst appeared first on Beleggers Belangen.