*

Advies & Analyse

Prijsdaling van diabetesmedicijnen kan zware gevolgen hebben voor Novo Nordisk

zondag 2 december 2018 09:01

Prijsverlagingen kunnen farmaceut Novo Nordisk verrassend hard raken, meent Bernstein.

De Amerikaanse medicijnmarkt is de grootste ter wereld. Dat geldt dus ook voor de diabetes-markt. Slechts 7% van alle diabetes-patiënten is Amerikaans. Door de hoge prijzen is de Amerikaanse diabetesmarkt in dollars gemeten echter goed voor liefst 45% van de wereldwijde markt, berekende Bernstein. Verlaging van de medicijnprijzen staat hoog op de politieke agenda in de VS. Daarom onderzocht broker Bernstein wat het effect op de omzet en winst van Novo Nordisk is als de Amerikaanse prijzen voor diabetesmedicijnen dalen in de richting van de Europese prijzen.

Bernstein schrok van de uitkomst. Het kan de farmaceut 18-23% van de omzet, 36-45% van de winst en 37% van de waarde van het aandeel kosten. De broker verwacht niet dat dit inktzwarte scenario werkelijkheid wordt – maar houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten – en handhaaft het koopadvies en koersdoel (DKR340) voor Novo Nordisk.

The post Prijsdaling van diabetesmedicijnen kan zware gevolgen hebben voor Novo Nordisk appeared first on Beleggers Belangen.