*

Advies & Analyse

Herstel offensieve portefeuille door Fed en Buenos Aires

woensdag 5 december 2018 09:29

Dat was me het weekje wel. Het jaarrendement van de offensieve portefeuille steeg de afgelopen week van -6,6% naar -4,2%. Herstel door Fed en Buenos Aires.

Dit verlies is voor het grootste deel (2,6 procentpunt) geboekt voordat we enkele maanden geleden de portefeuillesamenstelling ingrijpend veranderden. In de nieuwe aandelensamenstelling bedraagt het jaarverlies nu -1,6%. Dat was vorige week echter nog 4,2%.

Herstel voor technologie en luxe

Goede berichten van de Fed en bilaterale besprekingen tussen de VS en China in Buenos Aires zorgden voor een nieuw beleggingsklimaat (zie kader). Logischerwijs waren het vooral de geplaagde sectoren Technologie en de Luxeconsumptiegoederen die herstel vertoonden. Zo steeg Amazon met maar liefst 12%. Apple en ASML schreven 5% bij. Modehuiseigenaar Kering steeg met 6%.

Ook in andere sectoren vielen echter mooie winsten te noteren. Zo won Deere 7%, net als Home Depot. Union Pacific zag de koers zelfs met 10% stijgen. Basic-Fit steeg met 6%. Zoals mag worden verwacht, is de offensieve portefeuille volatiel. Eerdere achterblijvers in oktober en november werden dus ‘beloond’ met koersstijging. Zij staan echter in de portefeuille nog wel op verlies.

Grote verliezer afgelopen week was gamemaker Activision Blizzard. National Beverage daalde ook, naar €76,91. De drankproducent ligt onder druk door twijfels of  mineraalwatermerk LaCroix alleen maar natuurlijk ingrediënten bevat. Een belangrijk punt, met consequenties voor de portefeuille. Enkele weken terug meldden we dat een koersdaling onder €77,50 tot verwijdering uit de portefeuille zou leiden. Dat gebeurt nu.

Het rendement van de portefeuille sinds de start op 2 november 2010 is 54,8%.

Opluchting
Het slechte aandelenklimaat van oktober en november kreeg een oppepper door de Fed en door de G20-top in Buenos Aires.. De Fed meldde dat toekomstige rentestijgingen veel sterker afhankelijk zullen worden van de economische ontwikkelingen. Gezien de verwachting van een daling van de economische groei (het belastingpakket van Donald Trump raakt dan uitgewerkt) zou dit kunnen leiden tot minder renteverhogingen dan eerder verwacht. In Buenos Aires werden de VS en China het eens over opschorting van de aangekondigde verhoging van de Amerikaanse invoerheffingen. Beide zaken verkleinen de onzekerheid bij beleggers en zijn gunstig voor aandelen. De koersen daarvan stegen dus de afgelopen week. Pauze betekent echter geen afstel. De opluchting bij beleggers zou dus heel goed van tijdelijke aard kunnen zijn.

The post Herstel offensieve portefeuille door Fed en Buenos Aires appeared first on Beleggers Belangen.