*

Advies & Analyse

Vermogensbeheerders blijven achter bij AEX

donderdag 6 december 2018 11:35

Vermogensbeheerders blijven achter bij AEX. Dat is een van de conclusies uit de analyse die Beleggers Belangen deze week publiceert over de rendementen van een groot aantal vermogensbeheerders over de afgelopen ruim tien jaar.

In het Verhaal van de Week nemen we de gemiddelde rendementen per profiel over de periode van januari 2007 t/m augustus 2018 onder de loep.

Deze periode omvat twee slechte beursjaren, namelijk 2008 en 2011.  En dat is een belangrijk gegeven bij het beoordelen van ons overzicht van rendementen over een langere periode.

De rendementen worden vergeleken met die van de AEX Total Return. Dat is de AEX-index waarbij dividenden worden geherinvesteerd. De AEX Total Return had in de desbetreffende periode een rendement van 114%. Dat betekent dat een initiële investering van €1000 nu €2.114 waard zou zijn.

Defensieve profielen van vermogensbeheerders hadden over dezelfde periode een rendement van 56,8% (3,9% per jaar). Neutrale profielen behaalden een resultaat van 68,1% (4,7% per jaar) en offensieve profielen van 86,4% (6,0% per jaar).

Achter bij AEX

Dit betekent dat zelfs als er sprake is van een periode met een aanzienlijke economische crisis, over de lange termijn risico prevaleert. Bovendien valt op dat zelfs offensieve profielen gemiddeld het rendement van de AEX niet kunnen overtreffen. Dit hangt samen met de kosten (gemiddeld 1 tot 1,3%) en het feit dat zelfs de meest offensieve profielen niet geheel uit aandelen bestaan.

Klik hier voor het complete Verhaal van de Week in Beleggers Belangen.

The post Vermogensbeheerders blijven achter bij AEX appeared first on Beleggers Belangen.