*

Advies & Analyse

Een goed of een slecht jaar? U mag het zeggen!

donderdag 3 januari 2019 13:32

Een goed of een slecht jaar? U mag het zeggen! De AEX, de DAX, de Dow Jones sloten 2018 af in de min. En dat gold ook voor vele andere hoofdgraadmeters wereldwijd. Maar er zijn natuurlijk altijd ook vele beleggers te vinden die over vorig jaar wél een goed rendement hebben gedraaid.

Dit omdat ze naast aandelen ook andere vermogenscategorieën in hun portefeuilles hadden opgenomen. Of omdat ze een goede hand hebben in stockpicking, en dus de aandelen wisten te selecteren die tegen de stroom in wel een mooi resultaat opleverden.

De uitkomsten van het afgelopen beursjaar zijn voor alle beleggers dus toch weer een tikkeltje anders. En ook over wat komen gaat, liggen de opvattingen soms mijlenver uit elkaar. Zowel in de financiële wereld als op de redactie van Beleggers Belangen zijn er optimisten en zwartkijkers. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de keuze van de beleggingsinstrumenten waarop onze experts u als lezer van Beleggers Belangen attenderen. Dat blijkt wel uit de persoonlijke tips die zij traditioneel aan het begin van het jaar aan u presenteren.

Een voorbeeld. Karel Mercx speelt met zijn keuzes in op de overgang van een bearmarkt naar een bullmarkt. Om die reden heeft Mercx met ingang van het nieuwe jaar een deel van zijn aandelenpakket ingeruild voor staatsobligaties. Daarentegen gaat Hildo Laman uit van een positief beursjaar de komende twaalf maanden. Naast een lopende tip kiest hij voor twee kleinere Duitse aandelen en één Nederlands bedrijf. Een een derde populaire expert, Menno van Hoven, is zeer terughoudend over 2019. Hij doet zijn koopaanbevelingen vooral met het oog op de lange(re) termijn.

Een goed of een slecht jaar?

Iedere belegger moet in het begin van het jaar echter zijn of haar eigen keuze maken. De portefeuille uitbreiden, gelijk houden of uitbreiden? Wisselingen doorvoeren, en zo ja welke? Wij presenteren dit jaar meer tips dan ooit van onze eigen experts, onder het motto ‘na desastreus kwartaal 33 tips om er weer bovenop te komen’. Want voor de meeste beleggers geldt toch: zoals het in 2018 ging, zo willen we het niet meer!

The post Een goed of een slecht jaar? U mag het zeggen! appeared first on Beleggers Belangen.