*

Advies & Analyse

Column: zeepbellen blazen

woensdag 6 februari 2019 16:00

Op 6 maart 2009 tikte de belangrijkste Amerikaanse index S&P500 de 666 punten aan. 3487 dagen verder op 21 september 2018 kwam er een stand van 2941 punten op de borden. Inclusief geherinvesteerde dividenden is het verschil 3576 punten.
Dit is een rendement van 436,4%. Tussen 21 september 2018 en 24 december 2018 ging de S&P500 met 20% onderuit. De langste bullmarkt ooit was over.

Het grootste gedeelte van dit verlies kwam in de maand december, de slechtste decembermaand voor aandelen sinds 1931. De koersdalingen zetten in nadat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Fed, had gezegd: ‘Ik zal doorgaan met het maandelijks vernietigen van $50 mrd. Het enige wat me kan tegenhouden is een grote langdurige crisis (major prolonged crisis).’

Aandelen gingen wereldwijd als een baksteen naar beneden. Ik schreef er een column over, ook over het feit dat ik eindelijk een Fed-voorzitter zag die geen slaaf van de aandelenmarkt was. Er zou eindelijk een begin worden gemaakt met het opruimen van een van de grootste financiële zeepbellen uit de geschiedenis.

Op 4 januari zei Powell uit het niets: ‘We zullen niet aarzelen om het balansbeleid indien nodig te wijzigen.’ (We wouldn’t hesitate to change balance sheet policy if need). De aandelenmannen werden helemaal gek. Op veel plekken op de wereld kwam de beste januari-maand op de borden sinds 32 jaar.

Sinds het dieptepunt op Tweede Kerstdag is de S&P500 met 16,1% gestegen. De langste bullmarkt uit de geschiedenis wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door de kortste bearmarkt ooit. Het huidige record van kortste bearmarkt is drie maanden in 1987.

Op 30 januari kwam de bevestiging dat Powell echt 180 graden is gedraaid. Hij verhoogde de rente niet. Dat dit niet gebeurde is bizar. De rente is met 2,5% extreem laag en Powell zei bovendien dat de rente data-afhankelijk is. Hier klopt helemaal niets van want de data zijn super en de data waren begin december ook al super.

De Amerikaanse economie groeit met 3,4% per jaar. In januari kwamen er 304.000 banen bij en de werkloosheid is de laagste sinds eind jaren zestig. De leidende indicator ISM Manufacturing kwam zelfs uit op 56,6, terwijl de verwachting 54,0 was.

Powell past goed in het rijtje Greenspan, Bernanke en Yellen. De aandelenmarkt is het belangrijkste en de rest komt ver daarachter. Helaas is de Fed aan het proberen de aandelenzeepbel nieuw leven in te blazen.

The post Column: zeepbellen blazen appeared first on Beleggers Belangen.