*

Advies & Analyse

Column: als het golft dan golft het goed

woensdag 13 februari 2019 16:00

Er zijn enkele dingen die mij opvallen. Ten eerste is daar de Baltic Dry Index, de belangrijkste graadmeter voor de tarieven van de bulkscheepvaart. Die stond op 17 december op 1406. 

Afgelopen maandag stond de index 58% lager op 595. Waarom daalt de prijs om bulkgoederen de wereld over te sturen zo snel?

Ten tweede is daar de Duitse tienjaarsrente, de veiligste haven in Europa. Die gaf op 5 oktober een rendement van 0,57%. Afgelopen week stond de rente op 0,07%. Waarom vluchten beleggers massaal naar de Duitse overheid?

Ten derde bezie ik de winstcijfers van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven. Eind september was de verwachting van analisten dat de winsten zouden stijgen met 6,7%. Dit is nu gedaald tot -0,8%. Waarom is de groei van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven verdwenen?

PMI

Ten vierde viel mij de wereld-PMI op; dit is de leidende indicator voor de wereldwijde industrie. Een jaar geleden was de stand 54,4. Deze is inmiddels gezakt naar 50,7. Dit betekent dat de groei van de wereldwijde industrie in rap tempo daalt. Wat is er aan de hand?

Ten vijfde doet de Amerikaanse centrale bank haar best om de dollar naar beneden te krijgen. De Fed is niet alleen gestopt met het verhogen van de rente, maar geeft zelfs aan dat ze de geldpers mogelijk gaat gebruiken buiten crisissituaties om. Waarom is de dollar een van de best presterende valuta over 2019?

Beste januarimaand sinds ’87

De aandelenmarkt lijkt echter op het eerste gezicht alleen maar omhoog te kunnen. De Dow Jones – en vele andere beurzen – hadden hun beste januarimaand sinds 1987. Die volgde echter wel op de slechtste decembermaand sinds 1931.

Dit zijn twee jaartallen die de belegger niet vrolijk stemmen. In 1931 volgden na de dramatische decembermaand voor de Dow Jones (-17,2%) twee goede maanden (+24,6%), waarna er een langzame doodsklap volgde gedurende vijf maanden (-53,6%).

In 1987 steeg de Dow Jones in de eerste twee maanden met 17,3%. Niemand denkt echter aan deze periode terug als het om 1987 gaat. Wel aan de vijf dagen in oktober dat de Dow Jones van 2528 naar 1616 ging. Een verlies van 36,1%.

Berenmarkt

Mijn punt is niet dat 2019 een jaar zal zijn zoals 1931 of 1987. Mijn punt is dat sterke rally’s per definitie iets zijn van een berenmarkt en niet van een stierenmarkt. We zitten zonder twijfel in een berenmarkt.

Het andere punt dat ik wil maken is dat er op een kalme zee een stuk minder ongelukken gebeuren dan op een ruige zee.

Eén ding is zeker: als het golft dan golft het goed. En het golft nu.

The post Column: als het golft dan golft het goed appeared first on Beleggers Belangen.