*

Advies & Analyse

Column: inspelen op de afkoelende wereldeconomie

woensdag 27 maart 2019 16:00

Afgelopen week werd duidelijk dat de afkoeling van de wereldeconomie nog niet ten einde is. Het begon met de orders voor Japanse gereedschapsmachines. Deze daalden voor de achtste maand op rij; het waren er 29,3% minder dan een jaar geleden. De orders voor Japanse gereedschapsmachines vormen de leidende indicator voor de industrie.

Vrijdag was het de beurt aan Duitsland om teleur te stellen. De inkoopmanagersindex PMI kwam uit op 44,7, terwijl de verwachting 48,0 was. De kans dat het de komende tijd beter wordt bij onze oosterburen is klein. Afgelopen dinsdag bleek de export van Hong Kong op jaarbasis te krimpen met 6,9%, terwijl de verwachting een krimp van 2,4% was.

Negatief

Het zijn geen toevallige cijfers die negatief uitpakken. De wereldwijde Economic Surprise Index, die het verschil meet tussen verwachtingen van economische cijfers en de werkelijke cijfers, verloor namelijk een paar punten, tot -25,8. Sinds 4 april 2018 is deze verrassingsindex negatief. Niet eerder is de index een jaar lang negatief geweest.

Het is ook bijzonder dat de index zo lang onder de nul staat. De verrassingsindex heeft namelijk de neiging om naar nul te bewegen. Wanneer analisten te positief zijn, dan verlagen ze immers de verwachting net zo lang totdat ze weer in de buurt zitten van de werkelijke cijfers.

U-turn

De aandelenmarkten trekken zich niets aan van de afkoelende wereldeconomie. Waarschijnlijk zijn ze nog high van de U-turn van de Fed. In december zou de Fed op de automatische piloot de balans afbouwen; ook zaten er nog wat renteverhogingen voor 2019 in het vat. Inmiddels is het zeker dat de afbouw van de balans gaat stoppen in 2019. Er komen geen renteverhogingen dit jaar en er is zelfs besproken om de uitbreiding van de balans te gebruiken buiten crisissituaties om.

De obligatiemarkten staan door de afkoelende wereldeconomie en de actiever wordende centrale banken in vuur en vlam. Ten eerste is het bedrag dat uitstaat aan obligaties met een negatieve effectieve rente sinds 4 oktober opgelopen van $5,7 bln naar $10,1 bln. Ten tweede steeg afgelopen vrijdag de rente van de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van drie maanden uit boven die van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar.

Onrust

Ik bespeel het thema van de afkoelende wereldeconomie door alternatieve beleggingen voorbij te laten komen in de Tips van de Week en bij de redactietips, zoals long Wheaton Precious Metals, long Amerikaanse staatsobligaties, short Italiaanse staatsobligaties, long VIX en short olie. Er zal de komende maanden namelijk hoe dan ook onrust op de beurs zijn.

The post Column: inspelen op de afkoelende wereldeconomie appeared first on Beleggers Belangen.