*

Advies & Analyse

Dit zijn de vijf keurmerken van goede actieve beleggers

donderdag 20 juni 2019 10:45

Vijf keurmerken van goede actieve beleggers. Die zijn te onderscheiden volgens een studie die onlangs is gepubliceerd over de prestaties van professionele actieve beheerders. Wat particuliere beleggers daaruit kunnen opmaken, staat in het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen.

Het eerste keurmerk van een goede beheerder is specialisatie. Alleen doen waar je goed in bent! Een tweede kenmerk van een goede fondsbeheerder is convictie. Hiermee wordt bedoeld de overtuiging in een bepaalde manier van beleggen. De portefeuille wijkt daarbij sterk af van de index.

Het derde onderscheidende kenmerk is structuur. Goede beheerders hebben een duidelijk omschreven beleggingsmethodiek. De processen zijn vaak gekwantificeerd. Beleggingsbeslissingen worden zo verifieerbaar en testbaar.

Bescheidenheid is een andere bekende eigenschap van topbeheerders. Goede beleggers weten dat outperformance behalen lastig is. Beurzen kunnen bij tijd en wijle bijzonder bruut zijn. Zelfs voor de meest onderbouwde beleggingsmethodieken. In dat klimaat is het essentieel om continu en stilletjes te streven naar verbeteringen.

Tot slot het laatste keurmerk: redelijke kosten. Uit onderzoek blijkt dat kosten een belangrijke invloed hebben op de beleggingsresultaten. Diverse actieve beheerders weten bruto outperformance te boeken, maar na (te hoge) kosten blijft er te weinig voor de klanten over. Goede beheerders weten dit en rekenen een redelijke vergoeding, waardoor er ook na kosten een outperformance overblijft. Zo wordt recht gedaan aan de inspanningen van actief beheer.

Vijf keurmerken

In het Verhaal van de Week tipt Beleggers Belangen zeven beleggingsfondsen die aan bovenstaande vijf keurmerken voldoen, en dus voor de particuliere beleggers voor goede resultaten kunnen zorgen.

The post Dit zijn de vijf keurmerken van goede actieve beleggers appeared first on Beleggers Belangen.