*

Advies & Analyse

Waarom champagnehuis Vranken-Pommery ondergewaardeerd blijft

maandag 1 juli 2019 11:28

Precies een jaar terug tipte ik het Franse champagnehuis Vranken-Pommery. Belangrijkste koopargument: de koers kende een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde van 45%. En dat terwijl de resultaten weer in de lift zaten.

In het jaar 2018 zijn weer kleine stappen voorwaarts gezet. De gerapporteerde omzet bleef weliswaar vlak op €300 mln, maar autonoom was sprake van een prima groei van 3,8%. De ebit kwam 1,8% hoger uit op €23,1 mln. Echter, ook hier was er autonoom sprake van een groei van 6%. Onder de streep viel de winst met ruim 60% terug, maar dat kan volledig worden toegeschreven aan een belastingbate over 2017. Het bedrijf keerde een stabiel dividend uit van €0,80 per aandeel, goed voor een dividendrendement van 3,4%.

Voor beleggers is dat het enigste rendement geweest, want de koers heeft per saldo het afgelopen jaar niets gedaan. Daarmee is de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde ook min of mee gelijk gebleven.

Grotere waarde, grotere korting

Bij de jaarcijfers toont het bedrijf zich positief over de vooruitzichten. Zo blijft de focus liggen op het leveren van topkwaliteit en stroomlijning van de voorraden. Daarnaast streeft Vranken-Pommery naar margeverbetering door in te zetten op premium champagnes, door de verdere ontwikkeling van roséwijnen en door de internationalisatie verder vorm te geven. Aandachtspunt blijft de omvangrijke schuldenlast. Het afgelopen jaar is de nettoschuld zelfs weer wat gestegen, van €618,3 mln naar €647,5 mln. Wel zij gezegd dat daar grote champagnevoorraden tegenover staan.

Over het eerste kwartaal van dit jaar is de omzet met 11,3% gedaald door uitgestelde verkopen in thuisland Frankrijk. Het eerste kwartaal is voor Vranken-Pommery niet zwaarwegend, maar had beter gekund, temeer doordat hierdoor de schuldpositie weer oploopt. Hoewel de beurskoers anders doet vermoeden, heb ik wel de indruk dat er intern goede vooruitgang geboekt wordt, vooral qua internationalisatie naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De waarde van het concern wordt daardoor alleen maar groter, en daarmee de korting.

Koopadvies blijft

Ik blijf bij het koopadvies. Op korte termijn zijn waarschijnlijk geen grote koersbewegingen te verwachten, maar dat maakt het aandeel niet minder interessant. De liquiditeit is wel beperkt, met 70% van de stukken in handen van oprichter Paul-François Vranken.

The post Waarom champagnehuis Vranken-Pommery ondergewaardeerd blijft appeared first on Beleggers Belangen.