Advies & Analyse

Guru's: ING beter af alleen

Tot een huwelijk gaat het echter niet komen, aldus meldde de Duitse krant Handelsblatt op 10 juni.

De guru's reageerden overwegend positief op deze mededeling.
De koers van het aandeel evenwel niet. Dat daalde sinds het bericht van Handelsblatt met ruim twee procent.

Guru's

Drie analisten kwamen met een reactie op het nieuws van het afketsen van een mogelijke fusie of overname.
Op Guruwatch valt te zien dat UBS op 11 juni het koopadvies herhaalde met een ongewijzigd koersdoel van 14,10 euro. En KBW herhaalde het advies om te Houden maar verhoogde wel het koersdoel met twintig cent naar 12,80 euro.

Ook Martin Crum van het toonaangevende online beleggingsplatform IEX Premium beoordeelt het afhaken van ING positief. “Geen van beide banken wilde reageren op de berichten, maar voor aandeelhouders van ING is het te hopen dat ze juist zijn", stelt de analist van IEX Beleggersdesk.

Stap terug in de tijd

Volgens Crum past Commerzbank gewoon niet bij het businessmodel van ING.

“ING slaagt er nu goed in om met het bankenplatform marktaandeel te veroveren, zonder dure kantoren en duur personeel”, legt hij uit. Een overname van Commerzbank - een traditionele Duitse bank met dure kantoren - zou dan juist weer een stap terug in de tijd zijn.

Herstelpotentieel

“Als ING inderdaad is afgehaakt, dan heeft het aandeel nog redelijk wat herstelpotentieel. Want het aandeel kwam onder druk te liggen toen geluiden over samengaan luider werden.” 

Sowieso is het voor banken nog steeds geen gemakkelijke tijd, met een ECB die niet zomaar cadeautjes uitdeelt aan de sector, zegt de analist. “Banken zullen het voorlopig op eigen kracht moeten doen. Er zal nog meer op de kosten gelet moeten worden, hoewel de rek er wel een beetje uit lijkt na de forse saneringen van de afgelopen jaren en de focus op digitalisering.”

Positief

De IEX Beleggersdesk blijft positief over het aandeel, zeker nu het een bescheiden inhaalslag kan maken, besluit Crum.