beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Nauwelijks alternatief voor aandelen

Volgens Robert Jan van der Mark van Aegon Asset Management is er op dit moment voor zo'n 12.000 miljard dollar aan obligaties met een negatieve yield. Niet bepaald een stimulans om in iets anders dan aandelen te beleggen. 

En het lijkt er niet op dat het beleid dat hiertoe heeft geleid op korte termijn gaat veranderen.

Van Draghi naar Lagarde

Dat Mario Draghi nu wordt opgevolgd door Christine Lagarde (voormalig IMF-voorzitter) is volgens Van der Mark positief nieuws. "Zij staat bekend als iemand die het beleid van Mario Draghi altijd heeft gesteund en dat betekent dus nadat hij vertrekt een voortzetting van het huidige beleid en dat is een geruststelling: niet teveel verandering."

Draghi heeft hoe dan ook een flinke impact gehad op de Europese economie en dat heeft hij eigenlijk nog steeds, stelt Van der Mark. "Onlangs is er ook veel speculatie rond een nieuw opkoopprogramma en je ziet dat monetair beleid nog steeds alle financiële markten drijft." 

Perverse gevolgen

Volgens de expert hebben we nog nooit eerder meegemaakt dat het monetaire beleid zo lang achtereen bepalend was voor de economie. "Het leidt ook wel tot wat perverse gevolgen in de financiële markten. Als we nu kijken naar de obligatiemarkten, zien we dat inmiddels voor 12 biljoen aan waardepapieren een negatieve rente hebben. Als we dan binnen Europa kijken zien we dat 50% van de staatsobligaties een negatieve yield hebben."

Voor de veilige bedrijfsobligaties is dit volgens Van der Mark 20% "en zelfs in de markt voor Europees high yield, waar je dus hoge rentes verwacht, zien we dat inmiddels ook 2% een negatieve rente heeft". Een ontwikkeling die "toch wel zorgelijk aan het worden is". 

"Dat is natuurlijk altijd relatieve waarde. Je zoekt ten eerste veiligheid voor je geld, dat je je geld in ieder geval terugkrijgt. En op het moment dat centrale banken de rente negatief drukken, dan wordt alles wat net iets minder negatief rendeert, aantrekkelijk voor beleggers."

Blijf goed gespreid zitten

Tot slot gaat Van der Mark nog in op de zomerperiode, die traditiegetrouw een rustigere periode is voor beleggers. "Je ziet dat de liquiditeit op de markten vaak wat lager is waardoor de kans op schokken meer toeneemt. Maar over het algemeen is het op dit moment verstandig om gewoon, goed gespreid, te blijven zitten waar je zit."