beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Kies voor goud- en dividendaandelen

De aanhoudende onzekerheid betreffende de handelsoorlog tussen de VS en China, de groeiende kans op een harde Brexit, de extreem lage rente, dat alles zorgt voor een steeds grotere druk op de wereldeconomie. 

In deze omgeving gaan investeerders op zoek naar veilige havens. Maar cash is daarbij niet de oplossing, aldus Mark Haefele, Chief Investment Officer bij UBS. “Een hoge allocatie naar cash verhoogt het risico dat beleggers hun financiële doelen niet gaan halen.”

Dividend en goud

In plaats daarvan raadt deze topguru aan om in te zetten op verschillende defensieve strategieën, zoals dividendaandelen en goud. “Dividendaandelen genereren mooie stabiele inkomsten en presteren vaak ook nog eens beter als de markten heen en weer vliegen. Daarbij doen ze het doorgaans goed in een omgeving met lage rentes.”

Ideaal voor deze tijden dus. Historisch gezien doet goud ook goede zaken wanneer de rentes laag zijn, aandelen volatiel zijn en de dollar zwak is. UBS verwacht dat het edelmetaal in de komende zes maanden door de grens van 1600 dollar per troy ounce gaat breken. 

Goudaandelen

U hoeft niet in goud zelf te gaan. U kunt ook goudaandelen kopen.

De bekende Amerikaanse beursanalist Zacks selecteerde vier Canadese aandelen die beleggers kunnen kopen om te profiteren van de goudrally

Klik om te vergroten

De goudmijnindustrie heeft dit jaar tot nu toe een stijging van 54,9% gekend (ter vergelijking: de S&P 500-index 13%).

Mijnbouwbedrijven met hoge kapitaaluitgaven worden beoordeeld aan de hand van de verhouding EV/EBITDA: het bruto bedrijfsresultaat als proportie van de ondernemingswaarde. Op basis van deze ratio wordt de goudmijnindustrie gewaardeerd op 8,0, wat veel lager is dan de 11,3 van de S&P 500.

De combinatie van een lager goudaanbod en een hogere vraag met geopolitieke spanningen kan de prijzen verder opdrijven, wat een goed voorteken is voor gouddelvers.

Bovendien werkt de verwachting van verdere renteverlagingen in het voordeel van goud. Hoe lager de rentetarieven, des lager ook de opportuniteitskosten voor het houden van het edelmetaal. Opportuniteitskosten zijn de winsten die u bent misgelopen omdat u uw geld niet in een beter renderende asset hebt belegd - de prijs van de gemiste kans.

1. Agnico Eagle Mines

Dit in Toronto gevestigde bedrijf heeft bij Zacks een koopadvies. De consensus voor de winst per aandeel voor 2019 suggereert een winstgroei op jaarbasis van maar liefst 157,1%. De winsttaxaties zijn de afgelopen 90 dagen met 57% gestegen.

Voor de lange termijn wordt de winstgroei op 1% geschat; Agnico heeft een sterk trackrecord in het overtreffen van de winstverwachtingen. Het aandeel is tot op heden met 58,6% gestegen.

2. Franco-Nevada

Het eveneens in Toronto gevestigde Franco-Nevada heeft een sterk koopadvies bij Zacks. De consensus geeft een winstgroei van 34,2% aan voor dit jaar.

In de afgelopen 90 dagen zijn de winsttaxaties van analisten met 20% gestegen; voor de lange termijn wordt een winstgroei van 4% verwacht. De koers van het aandeel is dit jaar met 40,1% gestegen.

3. Barrick Gold

Ook Barrick Gold, nog een bedrijf uit Toronto, krijgt van Zacks een koopadvies. Op basis van de taxaties van analisten wordt voor dit jaar een winstgroei voorzien van 54,3%. Die schattingen zijn de afgelopen 90 dagen met 38% gestegen.

Het bedrijf heeft een verwachte winstgroei op lange termijn van 2%. Tot op heden zijn de aandelen van het bedrijf met 46% gestegen.

4. B2Gold

Voor dit in Vancouver gevestigde bedrijf wordt een winstgroei verwacht van 25% in 2019. De consensusschatting voor het lopende jaar is de afgelopen 90 dagen met 25% verhoogd. De koers van het aandeel B2Gold is dit jaar met 27,7% gestegen.