beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Beleggen in zilver òf goud?

Als er een recessie aan lijkt te komen, gaan veel beleggers een tijdje in edelmetalen. Aangezien steeds meer economen waarschuwen voor een economische krimp is de prijs van goud en zilver de laatste maanden dan ook sterk gestegen.

Bent u al te laat? En waarin kunt u het beste gaan?

Eeuwenoud

Beleggen in goud en zilver in onzekere tijden is, volgens US News, eeuwenoud aangezien beide edelmatelen al honderden jaren universeel geaccepteerd zijn als geld. Beide zijn dan ook geen slechte optie als u op zoek bent naar een plek om uw activa te parkeren tijdens een recessie.

En hoewel dit algemeen bekend is op Wall Street, hebben sommigen toch enorme fortuinen verdiend door goud of zilver te kopen in sombere economische tijden.

Hedgefondsmanager John Paulson, die in 2007 al miljarden verdiende door de financiële crisis te voorspellen, streek in 2010 nog eens miljarden op met zijn investeringen in goud. En hij deed dit op manieren die ook beschikbaar zijn voor particuliere beleggers, bijvoorbeeld met de SPDR Gold Shares ETF.

Intrinsieke waarde?

Waardebeleggers zoals beurslegende Warren Buffett houden zich meestal verre van zaken als goud. Buffett kijkt vooral naar de intrinsieke waarde van een onderneming. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van alle bezittingen van een bedrijf minus de schulden en wordt gebruikt om te bepalen wat een eerlijke prijs voor een bedrijf zou zijn. Aangezien Buffett de intrinsieke waarde van goud niet kan weten, investeert hij er niet in.

De verhouding goud/zilver

Er is een maatstaf die beleggers kan helpen om te bepalen wanneer een van de twee belangrijkste edelmetalen over- of ondergewaardeerd is. Dat is de goud/zilver-ratio, ofwel de prijs van goud per ounce gedeeld door de prijs voor een ounce zilver.

Een stijgende ratio betekent dat goud beter presteert dan zilver. Een dalende ratio betekent dat zilver sneller stijgt dan goud. Op basis van de prijzen van goud en zilver in de afgelopen 100 jaar wordt een ratio van ongeveer 50 algemeen beschouwd als een "normaal" niveau.

De goud/zilver-ratio fluctueert echter enorm en om verschillende redenen. Maar het is de centrale factor bij het bepalen waarin u moet investeren tijdens een recessie, dus let er goed op.

Koop zilver als de goud/zilver-ratio hoog is in een recessie

Geen enkele beleggingsstrategie die een enorm rendement kan opleveren, werkt altijd. Maar om een idee te krijgen van de mogelijkheden van de goud/zilver-ratio, wordt gekeken naar perioden dat de goud/zilver-ratio de 80 overschreed sinds 1971, toen de VS de goudstandaard definitief losliet, ofwel de dollar loskoppelde van goud.

Vier van de vijf keer dat de ratio de 80 overschreed, waren er mogelijkheden om zilver te kopen tegen aantrekkelijke prijzen. De eerste keer was in 1990 en duurde meer dan drie jaar. Aangezien dit de eerste keer was dat markten een ratio van meer dan 80 zagen sinds de goudstandaard werd verlaten, is het redelijk om aan te nemen dat prijsvorming toen nog moest plaatsvinden.

In 2003 werden beleggers die zilver kochten nadat de ratio de 80 bereikte, beloond met een rendement van 390% in vijf jaar. In november 2008 ontstond een perfecte situatie voor opportunistische beleggers. Niet alleen had de goud/zilver-ratio de 80 bereikt, ook was dat tijdens een zware recessie, en in tegenstelling tot in 1990 waren de markten ervan overtuigd dat de verhouding zou terugkeren naar het gemiddelde.

Zilver kopen in november 2008, de maand dat de goud/zilver-ratio de 80 bereikte, zou de geduldige belegger die wachtte tot de verhouding weer de andere kant zou opslaan - wat in april 2011 gebeurde - 350% winst opleveren.

De vierde keer dat de ratio de 80 bereikte was in maart 2016. Beleggers moesten toen wel snel zijn met het nemen van winst want in vier maanden tijd zakte de ratio weer tot 66. Beleggers die toen verkochten hebben 30% winst geboekt.

De vijfde keer dat de goud/zilver-ratio de 80 bereikte was begin 2018 en die verhouding is sindsdien min of meer ononderbroken blijven staan. Het is zeer waarschijnlijk dat hier op korte termijn winst te behalen valt, vooral als de Amerikaanse economie in een recessie belandt en de ratio hoog blijft.

De achilleshiel van zilver gebruiken

Als er binnenkort een recessie in de VS komt, is het waarschijnlijk dat de goud/zilver-ratio zal blijven stijgen tot een niveau van 90 of 100, omdat de prijs van zilver sneller daalt dan die van goud, en het begin van een recessie doorgaans gepaard gaat met zakkende prijzen voor beide.

Zodra het land uit de recessie komt, is het zeer waarschijnlijk dat de goud/zilver-ratio naar het gemiddelde zal terugkeren.

De achilleshiel van zilver, namelijk de volatiliteit ervan, is van oudsher de grootste troef voor opportunistische beleggers. Hoewel de zilverprijs sneller kan dalen dan de goudprijs, stuitert hij ook bijna altijd sneller terug.

Beleggers kunnen onder meer beleggen in zilver via iShares Silver Trust, de grootste zilver-ETF, of de Aberdeen Standard Physical Silver Shares ETF.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium