beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

's Wereld topguru blijft cash zitten

Vanwege de relatief hoge waardering van aandelen houdt 's werelds topguru Warren Buffett zijn geld voorlopig op zak.

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Buffett, heeft 122 miljard dollar in kas dat hij op dit moment niet in de markten wil beleggen. Waarom, vraagt men zich af.

Wel, het antwoord is dat hij aandelen te duur vindt. Met name omdat de markten veel harder gestegen dan het bruto nationaal product van de VS.

Kritiek

Deze strategie van Berkshire - het geld wordt niet aan het werk gezet - leidde recent waremnpel tot kritiek van de aandeelhouders. Zo verkocht Wedgewood Partners na twintig jaar zijn aandelen van Berkshire Hathaway. Dat schrijft MarketWatch.

De belangrijkste reden voor deze inactiviteit ziet men in de onderstaande grafiek, die door Gary Evans van het blog Global Macro Monitor werd gepubliceerd. Het is een variant op wat Buffett heeft beschreven als "de beste maatstaf voor waarderingen op elk willekeurig moment".

Wilshire 5000-index

Hij heeft het dan over de Wilshire 5000-index van Amerikaanse aandelen gedeeld door het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten. Als de barometer boven de 100% staat, is de markt duur. Staat de indicator op 70% of 80%, dan is dat een koopsignaal.

Klik om te vergroten

'Veel neerwaarts potentieel'

Zoals u kunt zien, suggereert de ratio dat de waarderingen zich op een niveau bevinden dat sinds de internetbubbel twee decennia geleden niet meer is waargenomen. Gary Evans waarschuwt dan ook dat er 'zeer weinig opwaarts potentieel' en 'zeer veel neerwaarts potentieel' is in het huidige klimaat.

Evans gebruikt ook een grafiek die het aantal werkuren aangeeft dat nodig is om de S&P 500 te kunnen kopen.

"De gemiddelde persoon, die een gemiddeld salaris verdient, is geen grote aandeelhouder, maar de statistiek geeft wel een waarschuwing wanneer de aandelenmarkt te ver wordt gescheiden van de onderliggende economische trend", aldus Evans.

Klik om te vergroten

Thema

Kan de markt blijven stijgen met deze historische waarderingen? Volgens Evans is dat mogelijk, maar beleggers hebben dan wel "een thema nodig om de waan te blijven voeden."

Die thema's kunnen de vorm aannemen van 'QE Forever', ofwel een eeuwigdurend versoepelingsbeleid van de centrale banken, maar dat is volgens hem niet waarschijnlijk. "Die troefkaart is bijna uitgespeeld en elke verdere stijging van de inflatie zal hem verder uithollen", schreef Evans.

Kunstmatige intelligentie als drijvende kracht

Kunstmatige intelligentie zou volgens Evans wel een drijvende kracht kunnen zijn. "Dit is het thema om in de gaten te houden omdat het de komende decennia een sterk disruptieve kracht zal zijn. Bedrijven kunnen al hun werknemers ontslaan en ze vervangen door machines en algoritmen, die de marges tot in het oneindige zullen opblazen", aldus Evans.

Maar in dat geval zouden de totale vraag en de economische groei echter worden verpletterd, waarschuwde hij. "De genieën proberen een evenwicht te vinden en hebben tot nu toe concepten bedacht zoals een universeel basisinkomen en de moderne geldtheorie", aldus Evans.

'Grote val aandelen'

Hij is er niet van overtuigd dat aandelen een grote val kunnen vermijden. "Maak ons maar wakker tegen de tijd dat de bovenstaande grafieken zijn teruggevallen tot hun gemiddelden, ofwel ongeveer 40% lager dan nu", schreef hij op zijn blog.