beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Koop EU in aanstaande bullmarkt

Wereldwijd staan de aandelenkoersen op recordniveaus. Mede door het stimulerende beleid van de centrale banken in de VS en Europa.

Maar maakt u zich geen zorgen, aldus guru Callum Thomas. Volgens het hoofd aandelenonderzoek van Topdown Charts komt er namelijk een nieuwe bullmarkt aan.

En als u dan toch (weer) in aandelen stapt koop dan Europese. Want volgens Mislav Matejka, hoofd strategie mondiale en Europese aandelen van de gerenommeerde zakenbank J.P. Morgan, zijn die verreweg het goedkoopst.

Bullmarkt

"Er is op dit moment iets heel interessants aan de hand in de wereldmarkt voor aandelen, en de meeste mensen hebben het waarschijnlijk gemist," stelt Callum Thomas in dit artikel op de website van Marketwatch. "Een reeks unieke indicatoren geeft namelijk een aantal zeldzame signalen af, die je meestal alleen in een bullmarkt ziet.”

Thomas geeft toe dat zijn analyse indruist tegen de conventionele wijsheid dat de wereldeconomie binnenkort een recessie tegemoet gaat. Ook weet hij dat zijn voorspelling "een gewaagde uitspraak" is.

Jaartoppen

Als bewijs laat Thomas een grafiek zien die een overzicht geeft van een aantal landen waar de aandelenmarkten zich op het hoogste niveau bevinden in de afgelopen 52 weken. Volgens hem bevindt deze grafiek zich nu op de hoogste stand in twee jaar:

Klik om te vergroten

“Dit is een klassiek signaal dat we aan het begin staan van een bullmarkt,” aldus Thomas. “We zagen dit ook aan het begin van de drie meest recente bullmarktcycli, in 2009-11, in 2012-15 en in 2016-18.”

Thomas zou dan ook het liefste zien dat meer landen nieuwe 52-weekse hoogtepunten bereiken, zodat de bullmarkt zich verder kan verspreiden en versterken.

Klik om te vergroten

Verder wees Thomas op een ongebruikelijke indicator die bijhoudt in hoeveel landen de belangrijkste indices op de aandelenmarkten minstens 20% hoger staan dan de laagste niveaus in het afgelopen jaar.

“Waarom is dit interessant? Het komt er simpelweg op neer dat dat een ruwe schatting is van het aantal landen dat zich in een bullmarkt bevindt."

Nieuwe bull

Mocht deze indicator op instorten staan, dan geeft dat volgens Thomas aan dat de bodem van de markt is bereikt, en dat er vervolgens een nieuwe bullmarkt in aandelen aan zou kunnen komen.

Op basis van deze grafiek voorspelde Thomas in 2016 een nieuwe bullmarkt.

Klik om te vergroten

Tot slot houdt Thomas ook het aantal landen in de gaten waarin de belangrijkste indices op jaarbasis positief zijn.

De laatste grafiek is de meest interessante van de drie indicatoren. "Vooral gezien het feit dat hij op zijn laatste dip alleen werd geëvenaard door de financiële crisis en de schuldencrisis in de eurozone,” aldus Thomas.

'Luid en duidelijk'

Deze indicator heeft nu een belangrijke drempel overschreden. “Hij geeft in feite luid en duidelijk een signaal dat er een nieuwe bullmarkt aan de gang is.”

Thomas komt op basis van de drie bovenstaande grafieken tot de conclusie dat er een 'duidelijk en klassiek beeld' is van een nieuwe cyclische bullmarkt en dat aandelen momenteel goedkoop zijn.

Over waar u dan moet kopen, heeft deze guru duidelijke adviezen.

Koop Europa

Europese aandelen zijn zo goedkoop vergeleken met Amerikaanse aandelen, dat dit beleggers een uitgelezen kans biedt op een koopje
Dat stelt Mislav Matejka, hoofd strategie mondiale en Europese aandelen van de Amerikaanse bank J.P. Morgan, in een artikel op 
Marketwatch.

Aandelen van bedrijven in de eurozone zijn 'goedkoop', schreef de analist in een rapport. En volgens Marketwatch zou dit wel eens een perfect moment kunnen zijn om Europese aandelen te kopen.

Trendbreuk

Vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China is de economie in de Eurozone in de afgelopen periode vrijwel tot stilstand gekomen. Dat komt vooral doordat landen als Duitsland en ook Nederland sterk afhankelijk zijn van export.  

Sinds januari 2018 is de S&P 500 index met 15,6% gestegen, en de Stoxx Europe 600 index maar 6,4%, volgens FactSet. J.P. Morgan verwacht in de komende maanden een trendbreuk. 

Economisch herstel

Volgens Matejka kunnen aandelen van buiten de VS outperformen op de lange termijn, vooral omdat Amerikaanse aandelen nu relatief duur zijn ten opzichte van Europese aandelen. De analist van J.P. Morgan heeft zijn overwogen advies voor Amerikaanse aandelen dan ook verlaagd naar neutraal.

Een mogelijke oplossing voor het Brexit-probleem, gekoppeld aan een monetaire stimulans van de Europese Centrale Bank (ECB), zou tot een herstel kunnen leiden van de Europese economie na een periode van lage koopkracht en minder groei, voorspelde J.P. Morgan. 

“Wij denken dat de laagtetrend in de inkoopmanagersindex (PMI) in de eurozone ten einde loopt,” zei Matejka. “De enige andere keer dat nieuwe orders in de eurozone aanzienlijk zwakker waren dan nu was tijdens de financiële crisis, toen de kredietmarkten opgedroogd waren en de balansen van banken onder druk stonden.”

Omstandigheden nu wezenlijk anders

Volgens Matejka zijn de omstandigheden nu echter wezenlijk anders. Zo lieten de meest recente cijfers van de ECB vorige week nog zien dat de kredietverlening is verbeterd. 

Het monetair beleid van de ECB, dat vorig week nog bevestigde dat het binnenkort weer begint met de aankoop van staatsobligaties, ditmaal voor een bedrag van 20 miljard euro per maand, speelt ook een belangrijke rol. Het heeft als doel de rente laag te houden en de geldvoorraad te vergroten. 

“Er is een positieve link tussen groei in de geldvoorraad in de eurozone, en de PMI,” zei Matejka. "Met andere woorden, een grotere geldvoorraad wijst op een naderend herstel van de PMI's,” aldus de analist.

Fiscale stimulering

Regeringsbeleid dat is gericht op fiscale stimulering, zoals meer overheidsuitgaven in combinatie met belastingverlaging, zouden Europese aandelen een verder steuntje in de rug kunnen geven.