beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

ASML staat als een huis

Er was tot vandaag geen guru die het aandeel ASML op Verkoop had staan. Van de meest recente adviezen op Guruwatch staan er elf op Kopen en twee op Houden. Opvallend is dat de twee Duitse banken, DZ Bank en Deutsche, voorzichtiger zijn dan de rest met een houdadvies.

Ook de toonaangevende online beleggingsadviseur IEX Premium blijft positief over het aandeel.

Maar net nadat deze column was geplaatst, kwam vandaag de eerste verkoop aanbeveling bij ons binnen. Independent Research beveelt aan het aandeel te verkopen met een koersdoel van 215 euro. Een hard verkoop advies is het niet aangezien het aandeel op dit moment rond de 224 euro doet. Kortom, een circa vier procent lager koersdoel dan de huidige koers.

IEX Premium

Vanaf de hoogste koers ooit is het aandeel van chipmachinefabrikant ASML met zo’n 20% gedaald. ‘Niet veel, vergeleken met de andere bedrijven en de AEX-index’, vindt analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk.

“Zo’n terugval hadden we ook zonder sterk richtinggevend nieuws tijdens een zwakke zomerperiode kunnen zien. De verwachtingen zijn dus nog vrij hooggespannen”, waarschuwt hij in een update.

Vandaag liet ASML weten dat het nog geen impact van het coronavirus ziet op de vraag. Wel werd de outlook voor het eerste kwartaal verlaagd vanwege leveringsproblemen. Het bedrijf stelt dat de gemiste omzet opschuift naar later dit jaar.

Onzekerheid neemt toe

Weeteling zet daar toch zijn vraagtekens bij. “Niemand weet hoe de wereld er over een half jaar uitziet in een situatie waarin bijna alles vloeibaar is.” 

“De orderintake in het vierde kwartaal was al ietwat zwak en ASML gaf aan vooral in de tweede jaarhelft sterke resultaten te verwachten. Met andere woorden: het zwaartepunt ligt in een periode die nu toch een stuk onzekerder is geworden en er was qua orders nog niet veel veilig gesteld.”

'Outlook erg ambitieus' 

Weeteling vindt dat met het huidige beeld de huidige outlook er erg ambitieus uitziet. “Nu hebben we keer op keer gezien bij ASML dat de outlook ambitieus was en wel gehaald werd, maar een situatie als deze heeft zich nog nooit eerder voorgedaan.”

“Wanneer we uitgaan van een winst per aandeel van 8 euro voor dit jaar tegen een waardering van 25 keer de winst, dan rolt er een koers uit van 200 euro ( op moment van schrijven noteert ASML rond de 240 euro, bekijk hier de huidige koers). Zolang er totaal geen zicht is op een einde van deze situatie, lijkt het aandeel voor nu niet interessant.”

Op lange termijn geen vuiltje aan de lucht

Toch is de lange termijn rooskleurig, voorziet de analist. “Op lange termijn is er geen vuiltje aan de lucht. Het aantal toepassingen van chiptechnologie blijft onverminderd toenemen, bijvoorbeeld voor autonoom rijden, virtual reallity, 5G en IoT."

"Hiervoor is de technologie van ASML van cruciaal belang. De Veldhovenaren hebben namelijk een semi-monopoliepositie op hun vakgebied, en er zijn nog geen signalen dat die positie in gevaar is."

Verhaal staat als een huis, maar wees voorzichtig

“Het verhaal staat dus nog als een huis: een ijzersterke marktpositie, groeiende vraag, een solide balans en een sterke operationele uitvoering.” 

Maar wees gewaarschuwd. “Met de huidige hooggespannen verwachtingen hoeft er niet veel te tegen te zitten om de koers flink lager te zetten”, aldus de analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw 02 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen