beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

De 'Great Lockdown' is hard maar tijdelijk

Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar met minimaal 3% gaat krimpen. Dat is de grootste teruggang van de wereldeconomie in bijna honderd jaar.

Vandaar dat het IMF deze economische teruggang de naam ‘Great Lockdown’ recessie heeft gegeven. Eerder hadden we al de ‘Great Depression’ van negentig jaar geleden en de ‘Great Recession’ van tien jaar geleden.  

Toch valt de reactie van de financiële markten mee. Dat komt omdat deze economische teruggang niet het gevolg is van grote economische of financiële onevenwichtigheden zoals bij de recente Grote Recessie. Het is het gevolg van een virus dat we, hopelijk snel, onder controle gaan krijgen waarna de economieën wereldwijd weer kunnen worden opgestart.

Wereldwijde gevolgen

Sinds het besmettelijke virus eind vorig jaar de kop opstak in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft het zich verspreid naar 185 landen en gebieden. Inmiddels staat het aantal besmettingen op 2,7 miljoen, en zijn er 190.000 mensen overleden aan het virus, volgens gegevens van Johns Hopkins University.

"Dit is echt een wereldwijde crisis, want geen enkel land wordt gespaard," schreef Gita Gopinath, de hoofdeconoom van het IMF, eerder deze maand in een blog.
CNBC liet in zeven grafieken zien hoe de pandemie de wereldeconomie heeft geraakt.

 
 
  
 
 
 

Stijging van de werkloosheid

Veel economen waarschuwen dat de lockdown maatregelen over de hele wereld het banenverlies zal versnellen. Dat is al te zien in de werkloosheidscijfers in verschillende economieën.

In de VS, de grootste economie ter wereld, zijn de afgelopen vijf weken meer dan 26 miljoen banen verloren gegaan. In maart had 4.4% van de Amerikaanse beroepsbevolking geen baan. Dat was het hoogste percentage sinds augustus 2017, volgens het Bureau of Labor Statistics. 

Ook andere landen, waaronder Australië en Zuid-Korea, lieten een stijging van hun werkloosheidscijfers zien. Sommige economen waarschuwen dat de situatie nog verder kan verslechteren.

Dienstensector hard geraakt

De dienstensector is een belangrijke bron van groei en werkgelegenheid voor veel landen, waaronder de VS en China, de twee grootste economieën en consumentenmarkten ter wereld.

Vooral bedrijven in de transport-, vastgoed-, en reis- en toerismesector hebben enkele van de grootste dalingen van de activiteit tot nu toe laten zien, volgens IHS Markit.

De VS en China rapporteerden beide scherpe dalingen in de detailhandel omdat veel winkels tijdens de lockdown gedwongen waren om te sluiten. Zelfs een grote stijging in online winkelen, waarvan vooral ecommercereus Amazon profiteerde, kon de daling niet goedmaken.

Economen vrezen dat een groot aantal consumenten hun uitgavenpatroon niet zal kunnen hervatten nadat de lockdown-maatregelen zijn opgeheven. Volgens analisten van Oxford Economics is dat nu al te zien in China, waar de detailhandel erg langzaam hersteld ondanks het feit dat het land een geleidelijke heropening van bedrijven toestond.

Daling van de productie

Fabrikanten, die de laatste twee jaar al flink last hadden  van de handelsoorlog tussen de VS en China, zijn door het coronavirus nog verder onder druk komen te staan.

De uitbraak van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, was het eerste voelbaar voor fabrikanten buiten China die voor hun materialen en onderdelen afhankelijk zijn van productiefaciliteiten in dat land. Chinese fabrieken bleven bovendien langer dan verwacht gesloten om het virus in te dammen.

Naarmate meer landen lockdown maatregelen oplegden, werden steeds meer productiebedrijven getroffen. Een aantal moest zelfs sluiten, terwijl de bedrijven die nog open zijn nu te maken hebben met beperkingen van de aanvoer van goederen en materialen.

Een daling van de vraag naar goederen heeft de situatie nog verder verslechtert. Als gevolg daarvan hebben fabrieken in de VS, Europa en Azië de afgelopen maand een daling van de productie gemeld.

Weer een slecht handelsjaar

De wereldhandel, die in 2019 vertraagde, zal dit jaar naar verwachting nog meer onder druk komen te staan.

De Wereldhandelsorganisatie voorspelde deze maand dat het wereldhandelsvolume dit jaar, afhankelijk van het traject van de wereldeconomie, tussen de 12,9% en 31,9% zou kunnen dalen.

"In beide scenario's zullen alle regio's in 2020 te maken krijgen met een daling van de uitvoer en de invoer met dubbele cijfers," aldus de WTO.

De wereldeconomie zal in 2020 krimpen

Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3% zal krimpen. Slechts een handvol economieën - zoals China en India - zal dit jaar groeien, aldus het IMF.

Het IMF verwacht voor 2021 een opleving van de groei van 5,8%, maar waarschuwde wel dat het herstel "slechts gedeeltelijk is, aangezien het niveau van de economische activiteit naar verwachting onder het niveau zal blijven dat we voor 2021, voordat het virus toesloeg, hadden voorspeld".

Het gecumuleerde verlies aan het wereldwijde Bruto Binnenlands Product over 2020 en 2021 als gevolg van de pandemische crisis zou ongeveer 9 biljoen dollar kunnen bedragen, meer dan de economieën van Japan en Duitsland samen," aldus Gopinath, de hoofdeconoom van het IMF.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium