beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Stel Trump accepteert Biden niet: beurscrash?

Weinig beursexperts verwachten een beurscrash voor of na de Amerikaanse verkiezingen. Dat is met één uitzondering.

Mocht Donald Trump (R) de overwinning van Joe Biden (D) aanvechten, en weigeren het Witte Huis te verlaten, dan zou de beurs wel eens hard kunnen vallen. Die kans wordt niet al te groot geacht maar ook niet nul. 

Uit een recent onderzoek van CNBC bleek dat 14 van de 20 ondervraagde analisten verwacht dat president Donald Trump de verkiezingen zal verliezen.

Beurscrash

De respondenten toonden zich in dat geval met name bezorgd over de mogelijkheid van een omstreden verkiezingsuitslag. Op de vraag naar de implicaties van een dergelijk conflict voor de markten, voorspelden 11 analisten een daling van de S&P 500 met 5% tot 10%, terwijl vijf anderen een daling verwachten van meer dan 10%.

Wat te doen in geval van een beurscrash? Hier volgen drie beleggingsregels om uw portefeuille daar zo goed mogelijk tegen te beschermen. Ze komen van de gerenommeerde Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool.

Regel 1: Haal niet al uw geld weg uit de aandelenmarkt

Als de beurzen hoog staan, lijkt het een uitstekend moment om uw aandelen te verkopen, en rustig af te wachten tot de markt omlaag dendert. Maar volgens The Fool is uitstappen misschien nog wel gevaarlijker dan een beurscrash. Om te voorkomen dat u verliest op uw beleggingen, moet u namelijk de markt exact kunnen timen en dat is vrijwel onmogelijk.

The Fool adviseert daarom om niet volledig de aandelenmarkt de rug toe te keren. Anders loopt u het risico dat u een deel van de rit omhoog mist.

Een terugval van de markten biedt vaak mooie kansen om aandelen tegen een forse korting op te pikken en op een later moment met winst te verkopen.

Bedenk verder dat de beurzen tot nu toe elke crisis weer te boven zijn gekomen:

Het enige dat u nodig hebt, is geduld.

Regel 2: Zorg ervoor dat uw beleggingen aansluiten bij uw leeftijd

Hoewel het verstandig is om tijdens beurscrashes door te gaan met beleggen, is het wel van belang dat u ervoor zorgt dat uw beleggingen aansluiten bij uw leeftijd en het risico dat u kunt en wilt nemen.

Bent u nog jong en kunt u zich grote verliezen permitteren, dan is het niet erg om wat meer risico te nemen. Maar heeft u het geld op korte termijn nodig, bijvoorbeeld omdat u binnenkort met pensioen gaat, dan is het verstandig om wat conservatiever te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties of spaardeposito's in plaats van aandelen. Zo voorkomt u dat uw portefeuille vlak voor de finish wegsmelt, mochten de beurzen onderuit gaan.

Het kan in die situatie geen kwaad om een stukje van de portefeuille in te ruimen voor aandelen, voor wat extra rendement. Maar pas wel de verhouding tussen aandelen en obligaties aan, naarmate de einddatum in zicht komt.

In de regel geldt: hoe ouder u bent, hoe defensiever uw portefeuille moet zijn; zeker als de beurzen zo volatiel zijn als nu.

3. Beleg alleen met geld dat u voorlopig kunt missen

Zelfs als het crescendo gaat op de beurs, is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft. Maar als de beurzen omlaag gaan, is dat nog extra belangrijk. Want als u uw stukken op het verkeerde moment van de hand moet doen, kan dat desastreuze gevolgen hebben. U loopt immers het risico dat u ze op het dieptepunt verkoopt.

Bedenk daarom voordat u gaat beleggen welk bedrag u kunt missen. Heeft u geen buffer waarmee u het enkele maanden kunt uitzingen, zet dan het geld op een spaarrekening en spaar nog even door voordat u contact opneemt met uw broker.