beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

RDS en de Hollandse guru's

Goed nieuw voor de aandeelhouders van Royal Dutch Shell. Bij particuliere beleggers staat Koninklijke Olie, zoals de senioren het nog kennen, bovenaan op de favorietenlijst om te Kopen.

Maar juich niet te vroeg... RDS staat ook bovenaan op de lijst van aandelen om te Verkopen.

Kortom uit de BinckBank Beleggersbarometer voor de maand oktober blijkt dat beleggers het niet weten. Positief en negatief gestemde beleggers houden elkaar vrijwel in evenwicht.
Vandaar dat het een goed moment is om de experts aan het woord laten.

Hollandse Aandelenavond


Die verzamelden zich vorige week op de Hollandse Aandelenavond die voor de tiende maal werd georganiseerd door IEX en BNP Paribas. Zes toonaangevende analisten kwamen aan het woord om hun visie door te geven aan de ruim 1800 online mee luisterende beleggers.

Opvallend was dat in die tips de grote bekende Nederlandse bedrijven vrijwel ontbraken. IEX hoofdredacteur Pieter Kort schrijft in zijn rapportage over de aandelenavond dat de beursexperts Nederlandse klassiekers, als Air France-KLM, Heineken en KPN, pas noemden toen er werd gevraagd naar tips voor shortposities. In de kooptips domineerden slimme nieuwe spelers en door technologie gedreven aandelen.

Koninklijke olifant Shell

Pieter Kort: Met een recordaantal van meer dan 1800 kijkers - door de coronamaatregelen was er dit jaar geen publiek fysiek aanwezig - ontspon zich tussen de zes experts een interessante discussie over de huidige stand van zaken in de markt en waar in de nabije toekomst de kansen en de risico's liggen.

De olifant in de kamer was uiteraard Shell. De Koninklijke is de verpersoonlijking van Hollands Glorie, zeker als het over aandelen gaat, maar werd zelfs op een extreem lage koers van onder de 11 euro maar één keer getipt, nota bene door een van de technische analisten, doorgaans geen fans van aanhoudende downtrends.

De overige analisten waren opvallend eensgezind. Shell is misschien historisch goedkoop, maar is er ook zicht op dat het binnenkort minder goedkoop wordt? Een bedrijf dat nog zoveel problemen dient te overwinnen kan wel herstelritjes maken, maar een langetermijn-koopadvies? Zelfs Nico Bakker, die het aandeel koopwaardig acht, waarschuwt dat zijn tip speculatief is en voor de relatief korte termijn. 

Tech en verduurzaming, daar moet u zijn

Als je dan toch moet kiezen welke bedrijven op dit moment koopwaardig zijn, kijken de analisten liever naar bedrijven die zich bewegen in trends die in deze tijd de wind nog enigszins mee hebben: technologie en verduurzaming, bijvoorbeeld. Dat levert deze 18 namen op - of eigenlijk 15, want drie fondsen worden door maar liefst twee analisten getipt.

Jim Tehupuring (1Vermogensbeheer)

 1. Hal Trust
  Beleg mee in de holding van de beste beleggers van Nederland, die bovendien noteert tegen een flinke korting ten opzichte van de intrinsieke waarde.
 2. Aperam
  Dit staalbedrijf had flink te lijden onder de coronacrisis, maar de Q2-cijfers waren sterk, evenals de vooruitzichten. Herstelkandidaat met potentieel tot boven de 30 euro.
 3. Just Eat Takeaway
  De coronacrisis versnelt de groei in deze toch al groeiende markt, waar bovendien het 'winner takes all'-principe geldt. CEO Jitse Groen is vastbesloten om die winnaar te zijn.

Wouter Slot (IEX)

 1. Ahold Delhaize
  Koersdoel 35 euro
 2. ASML
  Koersdoel 400 euro
 3. Corbion
  Koersdoel 50 euro

Jos Versteeg (InsingerGilissen)

 1. Ahold Delhaize
  Wint marktaandeel, heeft een uitstekend online model (met onder andere Bol.com) en is relatief goedkoop.
 2. SBM Offshore
  Haalt nieuwe orders binnen ondanks de oliecrash en biedt een aantrekkelijk dividend dat bovendien goed houdbaar is vanwege een leaseportefeuille die tot 2045 een voorspelbare kasstroom oplevert.
 3. Galapagos
  Filgotinib is niet de voorspelde kaskraker, maar Galapagos heeft andere veelbelovende middelen in de pijplijn, bovenop een grote hoeveelheid cash (85 euro per aandeel). Koersdoel op termijn: 200 euro.

Nico Inberg (IEX)

 1. Heijmans
  Deze bouwer heeft weinig last van de coronacrisis, maar is wel hard gedaald op de beurs. Heeft geleerd van het verleden (geen moeilijke projecten meer) en profiteert van de verduurzamingstrend.
 2. Alfen
  Bevindt zich in de sweet spot van een enorme groeimarkt: laadpalen voor elektrische auto's en smart grids. Is hard opgelopen, kopers kunnen wachten tot de koers even inzakt richting 50 euro.
 3. Basic-Fit
  Werd hard geraakt door de coronacrisis - en bleek daar ook niet op voorbereid. Onderliggend zit het bedrijf echter heel goed in elkaar en inmiddels is de balans stevig genoeg om deze crisis uit te zitten. Voor weinig op te pikken.

Ralph Wessels (ABN Amro)

 1. Just Eat Takeaway
  Groeit zowel organisch als door overnames en profiteert van de 'gig economy'-trend. De vrees dat JET zich overtilt aan grote overnames lijkt niet bewaarheid te worden.  
 2. ASMi
  Marktleider in zijn segment, met bovendien een solide balans. Heeft last van een verzwakking in de geheugenmarkt, maar de langetermijn-vooruitzichten zijn rooskelurig.  
 3. Vopak
  Plukt nu de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren. Zit overal op goede locaties en scoort hoog op duurzaamheidscriteria.

Nico Bakker (Btac)

 1. Galapagos
  In het aandeel zijn 'bodemstampers' in actie. Bij meer witte candles positie uitbreiden.
 2. RELX
  Bodemvorming is gaande. Koopkansen zolang de koers boven 18 euro noteert.
 3. Royal Dutch Shell
  Hoog tijd om het berenspoor af te sluiten. Bij een witte candle op of boven de 10+ zijn er kansen voor een herstelrit richting 16 of 18 euro. Speculatief en spannend steunscenario.

En dan nog: de shorts

Turbo-aanbieder BNP Paribas is mede-organisator van de Hollandse Aandelenavond en aangezien turbo's de prettige eigenschap hebben dat u er ook mee short kunt gaan, vroegen we de experts ook welke aandelen zij rijp vinden voor een koersdaling - en dus voor een shortpositie.

In de keuze van shorts kwamen we ook een doublure tegen. Sterker, het geplaagde Air-France-KLM bleek bij meer analisten dan de twee hieronder op het shortkandidatenlijstje te hebben gestaan:

 • Jim Tehupuring: KPN
 • Wouter Slot: AMG
 • Jos Versteeg: Air France-KLM
 • Nico Inberg: Air France-KLM
 • Ralph Wessels: Randstad
 • Nico Bakker: Heineken

Uiteraard geldt bij al deze tips de basisregel van beleggen: doe vooral ook zelf uw huiswerk. Tips zijn er ter inspiratie, en zijn geen instructie.