beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Beleggen in schone energie maar nog even niet

Vanwege de sterk gestegen koersen en een toenemende kans op lockdowns adviseren veel guru's winst te nemen of tenminste pas op de plaats te maken. Oftewel geduld mensen.

Zo raadt Credit Suisse beleggers die in de plus staan aan om de winst op te strijken of in ieder geval te wachten met nieuwe investeringen tot na de inauguratie van Joe Biden als president van de VS op 20 januari. Dat zegt Jonathan Golub, hoofd marktstrategie USA, tegenover CNBC. De impact van het oplopende aantal besmettingen en nieuwe lockdowns op de Amerikaanse kerstinkopen - die van groot belang zijn voor de economie - baren zorgen. Ook neemt de Amerikaanse werkloosheid toe.

All time highs

Vorige week bereikten de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe all time highs. Wereldwijd hebben de beurzen hebben zich mooi hersteld van de harde coronacrash in maart. 

Volgens The Motley Fool zijn de markten evenwel nog lang niet uit de gevarenzone. Mocht er een crash of correctie komen de komende drie maanden, dan komt dat waarschijnlijk door een van de volgende drie factoren.
Nieuwe lockdownmaatregelen, het wegebben van de euforie betreffende vaccins mede omdat we niet precies weten hoelang de vaccins bescherming bieden tegen Covid-19 en/of het behalen van een Democratische meerderheid in de Senaat bij lokale verkiezingen op 5 januari, die kan leiden tot een hogere vennootschapsbelasting. 

Maar als u toch wilt beleggen, doe het dan in schone energie, is het advies van Forbes.

De regering-Biden, die op 20 januari het stokje overneemt van de Republikeinse president Donald Trump, heeft verklaard de VS te willen positioneren als wereldleider op het gebied van schone energie.

Schone energie

Zijn team heeft een ambitieuze plannen, waaronder een een CO2-neutrale Amerikaanse economie tegen 2050. Daartoe wordt over de komende 10 jaar 400 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie en innovatie, en richten de Amerikanen een nieuw onderzoeksbureau voor klimaattechnologie op.

Verder wil de regering-Biden rond 2035 de CO2-uitstoot van de Amerikaanse huizenvoorraad met de helft verminderen en de energiesector opschonen. In combinatie met een grootschalig infrastructuurplan zal deze overgang naar schatting ook nog 10 miljoen banen opleveren.

De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te hebben. Groene energie zal de komende jaren dus een belangrijk investeringsthema worden.

Hoe kunt u als belegger profiteren van deze hausse?

Wat beleggen in groene energie nu zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat een aantal alternatieve energiebronnen economisch levensvatbaar is geworden vanwege de dalende kosten. Veel voltooide projecten op het gebied van schone energie hebben hoge marges en een gestage kasstroom gegenereerd.

Randy Watts, hoofd beleggingen van O’Neil Global Advisors, zet in het artikel van Forbes een aantal opties op een rij.

Indexfondsen

Om het risico te spreiden, kunnen beleggers kiezen voor een groene energie-indexfonds, zoals het First Trust Nasdaq Clean Edge Energy Index Fund of het Invesco CleanTech indexfonds. Beide staan, na een dip tijdens de coronacrash in maart, op recordhoogte.

Andere indexfondsen, waaronder het Invesco Solar indexfonds, het First Trust Global Wind Energy Fund en het iShares Global Clean Energy indexfonds staan op het hoogste niveau in decennia. Watts raadt aan deze fondsen te kopen op de dip.

Aandelen

Watts geeft de voorkeur aan bedrijven die opslagcapaciteit (accu's) voor wind- en zonne-energie leveren, vooral in gebieden met een overheidsbeleid dat duurzame energie bevordert. Verder heeft hij hoge verwachtingen van ondernemingen die zich specialiseren in het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer, het produceren van innovatieve bouwmaterialen of het ontwikkelen van technologieën om waterstof te gebruiken als energiebron.

Bij Nederlandse beleggers zal vooral laadpalenproducent Alfen op de radar staan, maar er zijn nog legio andere beleggingsmogelijkheden.

Neem Tesla, ‘s werelds grootste producent is van elektrische voertuigen, dat een marktwaarde heeft van maar liefst 560 miljard dollar. Het bedrijf van Elon Musk produceert ook batterijen voor het opslaan van energie voor zowel huishoudens als bedrijven. Dit is volgens Watts een markt met veel groeipotentie.

Enphase Energy levert micro-omvormers voor zonnepanelen, die de zonne-energie omzetten in stroom. Het bedrijf heeft de laatste paar jaar flink aan marktaandeel gewonnen, terwijl de winst sinds 2018 meer dan vertienvoudigd is.

Het snelgroeiende Solaria exploiteert zonneparken in Spanje, Uruguay en Italië. De omzet steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 102% en de winst per aandeel nam met maar liefst 167% toe.

Neoen exploiteert wind-, zonne- en energie-opslaginstallaties in 13 landen, waaronder Frankrijk, Australië, Mexico en Argentinië. In het derde kwartaal van 2020 produceerde het 2.154 megawatt aan capaciteit, en dat was een stijging van 21% op jaarbasis.

Van de capaciteit staat 85% onder langlopende contracten, waaronder een recentk ondertekende overeenkomsten met Google Finland. Watts verwacht een stijging van de netto-winst met 50% de komende twee jaar.

Enkele andere namen die volgens Watts de moeite waard zijn: windproducent Orsted, schone-dieselleverancier Neste, batterijnamen LG Chemical en Samsung SDI, en brandstofcelbedrijven Plug Power en Ballard Power Systems.

'Groene energie hoort in iedere portefeuille'

Net als de biotechnologie de afgelopen 30 jaar biedt groene energie beleggers de kans om deel te nemen aan een grote opkomende groei-industrie die niet erg afhankelijk is van economische omstandigheden. Volgens Watts hoort groene energie deel uit te maken van de portefeuille van elke groeibelegger.