beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Democratische president veel beter voor economie en beurs

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft meer dan vier keer beter gepresteerd onder een Democratische president dan onder een Republikein, gerekend vanaf begin vorige eeuw. En ook als de Grote Depressie buiten beschouwing wordt gelaten, deed de beurs het onder een Democraat aanzienlijk beter dan onder een Republikeinse president.

Alles beter onder Democraat

En niet alleen de beurs. Ook de economische groei, het scheppen van banen, de industriële productie en het begrotingstekort deden het allemaal substantieel beter onder een Democratische president. Dat blijkt uit alle onderzoek, bijvoorbeeld dat van de gerenommeerde, onafhankelijke Princeton economen, Alan Blinder en Mark Watson:

“The answer, while hardly a secret, is not nearly as widely known as it should be. The U.S. economy performs much better when a Democrat is president than when a Republican is.”

Republikeinse recessies

Hoe slecht Republikeinse presidenten zijn voor Amerika wordt duidelijk uit het feit dat van de laatste 11 recessies er 10 zijn begonnen onder een Republikein. Soms zijn ze onvermijdelijk maar niet altijd. Denk aan de recente Grote Recessie die Bush veroorzaakte met zijn dure en stupide oorlog (Irak), alsmede de extreme stimulering (huizenmarkt) van een al oververhitte economie. En voor de zoveelste keer droeg een Republikein een ingeklapte economie over aan een Democraat. Onder de leiding van Barack Obama verbeterden vervolgens alle economische indicatoren substantieel. 

430.000 dollar

Een studie van het National Bureau of Economic Research wees uit dat sinds de Tweede Wereldoorlog onder Democratische presidenten gemiddeld de economie met 4,4% per jaar groeide, tegenover 2,5% onder Republikeinen.

Liberum, een in het VK gevestigde investeringsbank, berekende dat sinds 1947 de S&P500 een totaal jaarlijks rendement van 10,8% behaald onder een Democratische president, tegenover 5,6% onder een Republikeinse president.

Sterker nog, als u vanaf begin vorige eeuw 10.000 dollar had geïnvesteerd in de Dow Jones zou dat alleen onder een Republikeinse president zijn gegroeid tot nu 100.000 dollar. Als u alleen had geïnvesteerd onder een Democratische president zou uw investering nu 430.000 dollar waard zijn. Kortom, het is volgens Liberum, technisch correct om te zeggen dat de aandelenmarkt meer dan vier keer beter heeft gepresteerd als het Oval Office in handen is van een Democraat.
 

Goed nieuws

De Democratische partij heeft vanaf morgen zowel de uitvoerende als de wetgevende macht in handen in Washington. Dus zowel in de Senaat als in het Huis wordt de agenda nu bepaald door de Democraten. Er wordt her en der gesomberd of een verdeeld Congres beter is voor de beurs of niet.

Wat dat betreft heb ik goed nieuws voor u. Het doet er, historisch gezien, nauwelijks toe. De enige substantieel bepalende factor voor economie en beurs is of er een Democraat of Republikein in het Witte Huis zit.

Er zijn aanwijzingen dat een verdeeld Congres fractioneel beter zou zijn voor de beurs. Maar die gegevens zijn zo anecdotisch, oftewel het komt zo weinig voor, dat het weinig zegt. Zo had Obama de eerste twee jaar een door Democraten gedomineerd Congres. Dat was geen geweldige periode maar hij kreeg het toch voor elkaar de verwoeste economie weer aan de gang te krijgen. 

Wagyu biefstuk

Waarom doen Democratische presidenten het zoveel beter? De reden is simpel. Het is voor de economie veel beter om arme mensen wat rijker te maken (democratisch beleid), dan om rijke mensen nog rijker te maken (republikeins beleid). Oftewel, hoeveel Wagyu biefstukken kun je eten op een dag, in hoeveel RollsRoyces kun je tegelijkertijd rijden.

Het bestaan van arme mensen wat levenswaardiger te maken - in het eerste halfjaar van 2021 zullen naar schatting meer dan 40 (schrijve veertig) miljoen Amerikanen leven van voedselbonnen - is trouwens niet alleen goed voor de economie. Het is ook goed voor allerlei andere relevante zaken zoals veiligheid, sociale mobiliteit en maatschappelijke samenhang die allemaal op zich weer van direct belang zijn voor een goed draaiende economie.
 

Stimulering

Concreet is er bovendien de verwachting dat president Biden de bestrijding van het coronavirus een stuk voortvarender zal aanpakken dan president Trump. Verder is de kans groot dat er een grootschalig stimuleringspakket aan zit te komen om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken. En aangezien alles er op wijst dat de rente langdurig laag zal blijven zullen obligaties en cash weinig opleveren en zullen aandelen populair blijven.