beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

ASML loopt lichtjaren voor

Het Nederlandse hightech paradepaardje ASML loopt lichtjaren voor op de concurrentie. Vandaar dat vrijwel alle guru's het fonds op de kooplijst hebben staan.
Ook al is het aandeel de laatste tien jaar van een koers van circa 30 euro naar nu ruim 460 euro gestegen. In de adviezen op Guruwatch na de presentatie van de cijfers vorige week, adviseert geen van de analisten winst te nemen op het aandeel, vijf adviseren het te Houden en elf experts raden aan het aandeel te Kopen.

IEX Premium

De fabrikant van chipsmachines verpletterde opnieuw de verwachtingen, aldus analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk. Het veruit zwaarst wegende fonds in de AEX wist de toch al hooggespannen verwachtingen nog te overtreffen. "Met name de omzet (4,3 miljard euro) en winstgevendheid (3,23 euro per aandeel) over het vierde kwartaal zijn beter dan verwacht. Ook de vrije kasstroom van 4,4 miljard euro is robuust. De orderintake van 4,2 miljard ligt zoals verwacht ruim boven het omzetniveau exclusief Services."

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Klik op het plaatje voor een grote versie

DUV trekt nog de kar

Wat volgens Weeteling opvalt aan de cijfers is dat de DUV-technologie nog steeds de kar trekt. "Het punt waarop EUV het merendeel van het werk doet en de overige machines het klusje afmaken is duidelijk nog niet bereikt. De marges op EUV zijn nog altijd iets lager dan die op DUV en dit verklaart ook de hoge winstgevendheid over het afgelopen kwartaal."

De relatief zwakkere orderintake voor EUV is niet per se slecht nieuws, weet de analist. "Het geeft eerder aan hoeveel rek er nog zit in de technologie van ASML."

Opvolger EUV staat alweer klaar

De ‘opvolger’ van EUV staat namelijk in de startblokken. Weeteling: "Het bedrijf heeft met High N/A de doorontwikkelde versie van de huidige EUV systemen alweer klaar staan. Het blijft daarmee lichtjaren voor op de concurrentie (Nikon, Canon), als we daar überhaupt van kunnen spreken."

De adoptie van EUV gaat wel met horten en stoten, is de kanttekening. "De orders zijn meestal niet gelijkmatig verdeeld over het jaar. Het kan dus zomaar zo zijn dat ASML in het eerste kwartaal een veel groter aantal orders voor EUV binnenkrijgt."

Outlook solide

Ook de outlook is solide, schrijft Weeteling. "Er is momenteel een aanzienlijk tekort aan productiecapaciteit over de hele linie in de chipindustrie. De wereld zit duidelijk in een versnelling naar digitaal en dat zal ASML geen windeieren leggen."

Al met al is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht voor ASML. Maar, zo waarschuwt de analist, de waardering is wel bijzonder hard opgelopen. "Bedenk wel dat dit een toeleverancier is aan een industrie met cyclische eindmarkten. Het neerwaartse risico is niet te verwaarlozen, hoewel op dit moment niets is wat daarop wijst."

Op de kooplijst 

Ook het Britse New Street Research zette ASML deze week op de kooplijst, met een koersdoel van 570 euro.

ASML zal volgens New Street Research profiteren van de te verwachten stijging van de uitgaven aan computerchiptechnologie.

Aan fabricagesystemen zal naar schatting 150 miljard dollar worden uitgegeven, terwijl de technologie die wordt gebruikt om de ronde siliciumwafers te produceren waarop computerchips worden geprint goed zal zijn voor meer dan 100 miljard dollar aan uitgaven, zo voorspelt deze analist.

Als gevolg van deze extra uitgaven kan de winst bij ASML volgens New Street Research verdriedubbelen tot 26 euro per aandeel in 2025, op een omzet van 30 miljard euro.