beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Shell gaat ook in de toekomst goed geld verdienen

Verreweg de meeste guru's hebben het aandeel Royal Dutch Shell op Kopen gehandhaafd na de publikatie van het grootste jaarverlies ooit. Dat verlies is het gevolg van de corona crisis en drastische afboekingen op de waarde van olie en gasreserve's. 

Er is slechts een analist op Guruwatch die het aandeel op verkoop heeft staan, te weten Scotia Bank zonder een koersdoel aan te geven. Van de meest recente adviezen staan er elf (inclusief IEX Premium) op Kopen en vier op Houden.

Het geeft aan dat de meeste experts nog altijd een goede toekomst zien voor RDS, dat van de grote oliemaatschappijen een voorloper is in de transitie naar het ontwikkelen van meer duurzame vormen van energie.

IEX Premium 

Eén van die positieve analisten is Martin Crum van IEX Premium. Ook al geeft hij aan dat de gouden tijden voor de oliesector wel voorbij zijn. ‘Maar dat wil niet zeggen dat er niet nog jarenlang goed geld verdiend zal worden aan olie en gas.’

Shell heeft al heel wat roerige tijden meegemaakt, maar 2020 was ongekend, zo schrijft Crum. "Het concern zich zal opnieuw moeten uitvinden, want de energietransitie is niet meer te stuiten."

Er wordt flink gemorreld aan de positie van de oliereuzen, die zich lange tijd vrijwel onaantastbaar waanden. "Fossiele brandstoffen zijn op hun retour en de toekomst is zelfs voor de Shell's van deze wereld onzeker geworden. Meer onzekerheid betekent hogere risico's en lagere waarderingen."

'Het draait om de kasstroom'

Waar het bij Shell vooral om draait is de kasstroom, zegt Crum. "Er moeten immers miljarden worden gegenereerd om zowel aandeelhouders een dividend te kunnen uitkeren. Daarnaast moet er kapitaal beschikbaar zijn voor investeringen én moet de concernschuld verder omlaag."

 

"De free cashflow bedroeg over 2020 uiteindelijk een meevallende 20,8 miljard dollar. Dat is weliswaar lager dan het 'normale jaar' 2019, toen was het 26,4 miljard dollar, maar het geeft wel aan hoe krachtig Shell is. Het is in staat om ook in extreme tijden cash te genereren."

Shell 2.0

Volgens de analist moeten we 2021 zien als overgangsjaar. Het afgelopen jaar was een extreem jaar. Reëler is het bij dit soort aandelen wat verder vooruit te blikken naar 2022. Dan komt een terugkeer naar 'normaal' pas weer in zicht. 

Inmiddels zijn de contouren van een Shell 2.0 al aardig duidelijk geworden. Toch zal het bedrijf nog veel concreter moeten worden of de rol die het wil spelen in een fossiele brandstof-arme maatschappij, stelt Crum. “Olie en gas zijn de komende decennia nog hard nodig. Wel zal het belang gradueel afnemen.”

Hij is benieuwd hoe het bedrijf zich denkt te kunnen omvormen. "Er zal worden ingezet op groene elektriciteit, waterstof, het relatief schonere gas en meer focus op de handelstak. Maar hoe dit precies vorm krijgt, daarover zal Shell echt met een goed verhaal moeten komen.”

'Aandeel blijft interessant'

Toch is Crum ervan overtuigd dat Shell een plaats verdient bij de kansrijke duurzamere energievormen. “Het bedrijf is er rijk genoeg voor. Dat, in combinatie met de relatief lage waardering en het nog altijd aantrekkelijke dividendrendement maakt het aandeel nog steeds heel interessant.”