beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Topguru: vecht nooit tegen een rally

Het gaat lekker op de beurzen. Tenminste voor de beleggers die long zitten. Gaat het crashen of zal het Damrak het oude record van 701,56 punten (4 september 2000) binnenkort verbreken.
De beursindex heeft daarvoor 
nog slechts 2,5% te gaan.

Zoals altijd zijn er guru's die waarschuwen voor een aanstaande crash. Het goede nieuws voor deze experts is: ze krijgen een keer gelijk. Het slechte nieuws is: ze hebben geen flauw idee wanneer. En dat is nu juist waar het om draait bij beleggen: de timing.

 

Meegaan niet vechten

Vandaar dat Michael Wilson, een aandelenanalist van Morgan Stanley, zijn klanten onlangs adviseerde om niet tegen de huidige marktrally te vechten, ondanks tekenen van zelfgenoegzaamheid en extreme risico’s.

"Betere economische groei, meer fiscale stimulering en het blijven drukken van geld door de Fed heeft iedereen all in", aldus Wilson. "Wanneer zulke periodes zich voordoen, is het zelden verstandig om er tegenin te gaan."

Daniel Pinto, co-president van JPMorgan Chase, sluit zich daarbij aan. Want ook al zouden de huidige waarderingen hoog zijn, mede als gevolg van speculatief gedrag van deels onervaren beleggers, dan nog kan dat veel langer aanhouden dan wordt gedacht, aldus Pinto. Hij acht de kans op een substantiële correctie op de korte termijn klein.

"Wanneer je zo'n extreme combinatie van liquiditeit en fiscale stimulus wereldwijd hebt, in wat voor markt dan ook, wordt er een situatie gecreërd waar, met de rente op nul, kapitaal op zoek gaat naar investeringen. Dan krijg je overwaarderingen in bepaalde beleggingscategorieën", zei Pinto in een interview met CNBC

'Bijna geen goedkope sectoren meer'

"Het gaat niet alleen om de groeiaandelen die het zeer goed deden dankzij de coronapandemie, maar ook waarde is uitgebroken. Er zijn nu, op enkele uitzonderingen na, geen sectoren meer die goedkoop zijn", aldus Pinto, die in maart tijdelijk samen met zijn co-president Gordon Smith aan de leiding van de bank stond nadat JPMorgan topman Jamie Dimon een hartoperatie onderging. 

Pinto laveerde zijn eigen bedrijfsonderdeel, de zaken- en  investeringsbank, met succes door het pandemische jaar. Zijn divisie behaalde in 2020 een winst van 17,1 miljard dollar op een omzet van 49,3 miljard dollar. Dat was meer winst dan de drie andere divisies van JPMorgan samen. 

Geleidelijk omhoog

"Ik denk dat de markt in de loop van het jaar geleidelijk omhoog zal gaan",  zei Pinto. "Ik zie geen correctie op de korte termijn, tenzij de situatie drastisch verandert.”

Hij wees wel op twee risicofactoren. Op de korte termijn zou een virusvariant waartegen de vaccins geen bescherming bieden, het economisch herstel kunnen schaden. 

Volgens de topman zal de Amerikaanse economie dit jaar naar verwachting zo’n 5% groeien. "Als iets dat doet ontsporen, zoals een complicatie van de ontwikkeling van de ziekte, zal dat op korte termijn een slechte uitkomst zijn."

Wel mini-correcties

Op de meer middellange termijn is inflatie een risico, stelt hij. "Op dit moment is de inflatie goed onder controle, maar je weet nooit hoe dit experiment zal uitpakken. We kunnen op een gegeven moment alsnog met inflatie te maken krijgen."

Hoewel Pinto verwacht dat er enkele 'mini-correcties' kunnen plaatsvinden, zal dat niet genoeg zijn om de richting van de markt te veranderen.