beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Europa gaat profiteren van knallende kurken

Vooral Europese bedrijven zullen sterk profiteren van de stijgende vraag naar luxegoederen als de corona beperkingen worden opgeheven. Dat omdat Europa over vertegenwoordigd is in de productie van luxegoederen die boven gemiddeld gaan profiteren van de kooplust van consumenten wereldwijd. Oftewel de Ferrari's zullen niet aan te slepen zijn en de champagne kurken gaan knallen.

Karen Ward, hoofd marktstrategie voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij JPMorgan Asset Management, schreef vorige week in een opiniestuk in de Financial Times dat beleggers ten onrechte pessimistisch zijn over Europese bedrijven.

Vier redenen waarom Europa

Tijdens een recente conference call met haar klanten vroeg Ward hen wat dit jaar de best presterende markt zou zijn. Slechts 3% van de 700 respondenten noemde Europa, terwijl meer dan drie keer zoveel respondenten dachten dat het de VS zou zijn - ondanks het feit dat de S&P 500-index op dit moment een waardering heeft van 23 keer de verwachte winst, tegenover 18 keer voor de MSCI Europe index (zonder het Verenigd Koninkrijk).

"Als de verwachtingen laag zijn, kan het potentieel voor opwaartse rendementen hoog zijn", zei Ward, die vier redenen noemde waarom Europese effecten onmisbaar zijn in een wereldwijde aandelenportefeuille.

Spaargeld uitgeven in Europa

Ten eerste zal de wereldwijde uitrol van de coronavaccins het economisch herstel versnellen, en daarvan zullen economieën die afhankelijk zijn van de export het meeste profiteren. Verder zitten veel consumenten dankzij de ruime stimuleringsmaatregelen van overheden over de hele wereld op een grote berg spaargeld.

"Onze verwachting is dat wanneer de beperkingen duurzaam kunnen worden opgeheven, de consumentenvraag waarschijnlijk zal stijgen", voorspelde Ward.

Het herstel van de wereldwijde vraag zal waarschijnlijk gedomineerd worden door uitgaven aan luxegoederen en kapitaalgoederen - twee sectoren die goed vertegenwoordigd zijn in de Europese beursindices.

Groene voorsprong

Ten tweede biedt het klimaatbeleid van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden grote kansen voor het Europese bedrijfsleven, dat op het gebied van duurzame energie en het milieu een voorsprong heeft op de VS.

Ten derde zal de Amerikaanse Federal Reserve op een gegeven moment beginnen met het afbouwen van zijn grootschalige opkoopprogramma. En dat zal uiteindelijk leiden tot een hogere rente.

Zodra de rentecurves wereldwijd omhoog gaan en het vooruitzicht van een diepere negatieve rente afneemt, verwacht Ward dat financiële aandelen beter zullen presteren dan de techsector, en dat waardeaandelen het beter zullen doen dan groeibedrijven.

Een dergelijke rotatie zou in het voordeel van Europa moeten werken. De MSCI Europe ex UK bestaat voor 15% uit financiële aandelen, vergeleken met 11% in de S&P 500. De techsector vertegenwoordigt slechts 10% van de MSCI Europe ex UK-index, vergeleken met 28% van de S&P 500.

Toen de rente op schatkistpapier met een looptijd van tien jaar op 9 november met meer dan 0,1 procentpunt steeg, deden Europese aandelen het 2,7 procentpunt beter dan Amerikaanse aandelen.

Lager risico

Ten vierde heeft de coronacrisis de Europese instituties in veel opzichten versterkt. De risicopremie op Europese aandelen was hoog nadat een van de pijnpunten van de Europese Unie - een monetaire maar geen fiscale unie - problematisch bleek tijdens de Eurocrisis. Het Europese herstelfonds om de huidige crisis te boven te komen heeft er volgens Ward voor gezorgd dat de risicopremie voor Europese activa deze keer lager zou moeten zijn.

Hoewel de Europese economie het dit jaar niet beter zal doen dan de Amerikaanse, blijven volgens Ward twee basisregels voor beleggen van toepassing: de aandelenmarkt is niet de economie, en het gaat er niet alleen om wat je koopt, maar ook wat je ervoor betaalt. Terwijl bepaalde segmenten van de wereldwijde aandelenmarkt wel erg bubbelen, lijkt Europa volgens Ward nog steeds te lijden aan "overmatig pessimisme".