beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Joepie... we hebben nog vijf jaar bullmarkt te goed

Als we de geschiedenis mogen geloven, staat ons nog vijf jaar bullmarkt en vrijwel een verdubbeling van de koersen te wachten.

Op 16 maart vorig jaar bereikte de AEX index het corona dieptepunt van 419,97 punten. Daarna begon de bullmarkt die nu op een niveau van 675,10 punten is aangekomen. Een stijging van ruim zestig procent. Loopt de bullmarkt nu ten einde of staan we pas aan het begin van een nieuwe roaring twenties?

S&P 500 

We laten dit zien aan het verloop van de Amerikaanse S&P 500-index die, sinds het begin van de corona crisis, vrijwel hetzelfde verloop had als de AEX index.

Punt van aandacht is wel dat de crash van maart 2020 uniek was, gezien de corona aanleiding en de lockdowns. Dus het kan zijn dat de bullmarkt ook uniek is. Oftewel, anders gaat verlopen dan de periodes van extreme en aanhoudende koersstijgingen in de laatste zestig jaar.

Maar vermogensbeheerder Truist Wealth denkt dat de opleving nog lang niet ten einde is.
Onderstaande 60jarige grafiek laat zien dat de huidige stierenmarkt zowel te kort als qua koersstijging te gering is om al voorbij te zijn. 

Uit de grafiek blijkt dat de gemiddelde stierenmarkt in de S&P 500 sinds zijn onststaan in 1957 zo’n 5,8 jaar duurde, en een rendement opleverde van 179%. De huidige stierenmarkt, die slechts elf maanden aan de gang is, heeft een rendement opgeleverd van 76%.

Met andere woorden, de huidige stierenmarkt duurt volgens Marketwatch te kort en heeft te weinig rendement opgeleverd om nu al voorbij te zijn.

Herstel al ingeprijsd?

Toch denken veel experts dat het economisch herstel na de uitrol van de coronavaccins al is ingeprijsd in de aandelenmarkten en andere financiële activa, en dat hoogvliegende aandelen en risicovollere delen van de schuldenmarkt in de problemen kunnen komen als de inflatie op hol slaat of de leenkosten voor bedrijven en consumenten te hoog worden.

Zo lieten de S&P 500, Dow Jones en de Nasdaq in de afgelopen week grote schommelingen zien nadat het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar onverwacht piekte. Vooral techaandelen hadden het zwaar te verduren toen de rente op de benchmarktobligatie op woensdag op de buurt van 1,47% kwam, 1 procentpunt hoger dan een jaar geleden.

Rente versus aandelen

Maar kunnen we de huidige markt, met historisch lage rentevoeten, vergelijken met die van zo lang geleden?

Onderstaande grafiek laat zien dat de S&P 500 en de rente op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar in de jaren vijftig gelijk opgingen.

klik om te vergroten

"Hoewel er veel verschillen zijn tussen de jaren vijftig en vandaag, waren er ook enkele gelijkenissen, zoals zeer hoge Amerikaanse schulden als gevolg van de Vietnamoorlog, een activistische Fed en een naoorlogse boom in de economie", aldus Keith Lerner, hoofdstrateeg bij Truist.

"De rentetarieven stegen van 1,5% aan het begin van het decennium tot bijna 5% aan het einde. Tijdens het decennium steeg de S&P 500, ondanks twee recessies, met 257% in koers en herbelegd met 487%."

Geen paniek

De Federal Reserve heeft al herhaaldelijk laten weten de monetaire voorwaarden niet aan te willen scherpen, en van plan te zijn de rente dicht bij nul te houden tot de economie volledig hersteld is van de pandemie.

De opgelopen rendementen op staatsobligaties zijn niet voor iedereen een ramp. De piek van de afgelopen week is muziek in de oren van obligatiebeleggers, die al jaren amper winst maken.