beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Wanneer beleggen: maand, week, dag en uur

Statistisch gezien is april één van de beste beursmaanden van het jaar. Dat zegt niet alles want zoals Benjamin Disraeli al zei: "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."

Alles is onderzocht wat betreft beleggen in aandelen. Welke maand is het beste om te beleggen, welke week van de maand, welke dag van de week en welk uur van de dag. We geven het maar even door zodat u vanaf nu niet meer zelf hoeft na te denken over uw beleggingen.

Welke maand kopen

Welke maand is het beste om aandelen te kopen?
Volgens Investopedia zijn - gemeten sinds 1950 in de S&P500 - de beste beleggingsmaanden: december gevolgd door november en april. Direct komt natuurlijk de vraag: moet u dan in die maanden kopen of juist de maand er voor. Of als iedereen dat denkt: in de maand voor die maand etc. etc. etc.
De maand waarin de koersen het meest dalen is september, gevolgd door augustus en juni.

Welke week kopen

Welke week van de maand is het beste om aandelen te kopen?
Er zijn aanwijzingen dat midden in de maand de koersen dalen om aan het eind (en begin) van de maand weer te stijgen. Dus de ideale koopdagen zijn van de 10de tot de 15de.

Welke dag kopen

Welke dag van de week u moet kopen?
Dat is maandag. Bedrijven zijn geneigd slecht nieuws in het weekeinde te publiceren en daarom dalen de koersen maandags iets vaker dan op andere dagen. Dus is dat het beste moment om te kopen. Ook een slechte dag is donderdag maar de wetenschap studeert nog op een verklaring daarvan. Vrijdag is veelal de dag waarop aandelen het meeste stijgen. Dus dat is de aangewezen dag om uw aandelen te verkopen. Maar op welk tijdstip,. wilt u weten?

Welk uur kopen

Welk uur van de dag moet u kopen?
Direct na de opening bewegen de koersen veelal het hardst. Rond het middaguur het minst. Er moet ook gegeten worden. Vaak zakken de koersen wat tijdens lunchtijd. En het (algemene en specifieke) nieuws is dan wel verwerkt. Dus voor de langere termijn instappers kan dat een goed moment zijn. Verkopen kan het beste in de volatiele periode direct na de opening of op het eind van de dag. 

Slecht nieuws

Heel mooi dat dit allemaal is onderzocht. En goed nieuws voor de belegger.
Maar let wel. Deze regels gelden statistisch, oftewel gemiddeld genomen over miljarden beleggingen van miljoenen beleggers.
Kortom, we hebben slecht nieuws voor u. Laat dit nou net niet gelden voor uw aandeeltjes. 

We zitten met april dus in een goede koopmaand, volgens de statistiek. Nou moet u nog weten waar u in moet beleggen. Daarvoor geven we het woord aan de Nederlandse guru's. Te weten, de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Verwachtingen april: Enthousiasme overheerst

Wordt april net zo'n topmaand als maart? Historisch gezien is het een van de beste maanden van het jaar, aldus Van Zeijl op basis van het verloop van de MSCI Netherlands-index sinds 1970.
Daarnaast staan er meer seinen op groen: de vaccinaties komen op stoom, waardoor de heropening van de economie in zicht komt. De inkoopmanagers zijn optimistisch en de rente blijft wat betreft de centrale banen voorlopig nog wel laag.

Het is dan ook geen wonder dat de experts het helemaal zien zitten voor april. Bijna de helft van de 67 deelnemers verwacht dat de AEX een mooie stijging zal laten zien.

De stemming onder de beursexperts voor april is als volgt:

  • 49,3% is optimistisch (dat was vorige maand 36,1%)
  • 28,4% is neutraal (tegen 32,8% vorige maand)
  • 22,4% is pessimistisch (was 31,1%)
  • Saldo: +26,9%.

Verwachtingen komende half jaar: Dubbeltje op zijn kant

Voor de lange termijn zijn de beursexperts een stuk minder zeker over de beurs. Het percentage optimisten en pessimisten houdt elkaar aardig in evenwicht. Sommige deelnemers maken zich wat zorgen over de monetaire omstandigheden en de toename van de inflatie.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 32,8% is optimistisch (dat was vorige maand 27,9%)
  • 35,8% is neutraal (tegen 47,5% vorige maand)
  • 31,3% is pessimistisch (dat was 24,6%)
  • Saldo: 1,5%

Keuzes april: Aegon favoriet, Just Eat Takeaway juist niet

Tot slot de keuzes voor april. Waar moeten we volgens de beursexperts onze kaarten op zetten en welke aandelen kunnen we beter mijden?

Aegon is het vaakst getipt als favoriet. Ahold Delhaize staat opnieuw tussen de toppers en deelt de tweede plaats met AEX-nieuwskomer BE Semiconductor Industries (BESI).

Just Eat TakeAway staat op eenzame hoogte in het rijtje floppers. Volgens Van Zeijl heeft dat mogelijk te maken met de teleurstellende beursgang van Deliveroo in Londen of met het vooruitzicht van het einde van de lockdown, waardoor het restaurantbezoek zal toenemen, ten koste van maaltijden bestellen. Vorige maand stond dit aandeel ook al in het rechterrijtje en toen ging de koers met 1,6% naar beneden.

Toppers april
Saldo*
Floppers april Saldo*
Aegon 5 Just Eat Takeaway -8
Ahold Delhaize 4 Adyen -3
BESI 4 Unibail-Rodamco-Westfield -3
Prosus 3 Akzo Nobel -2
Royal Dutch Shell 3 ASML -2
    ING -2
    Wolters Kluwer -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.