beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Don't sell in May

U kent de beurswijsheid: Sell in May and go away. Wel, dit jaar moet u dat volgens veel guru's niet doen. Het verkoop deel dan. 

Want ondanks een kleine correctie is de bullmarkt nog lang niet voorbij. En als u deze maand wilt kopen dan moet het, volgens de Nederlandse guru's, Shell, Unilever of Aegon zijn. 

Optimisme

Uit de Barron's Big Money-enquête, die elk halfjaar wordt gehouden, blijkt dat 67% van de professionele beleggers optimistisch is over de vooruitzichten voor aandelen in de komende 12 maanden. Ongeveer een kwart is neutraal en een magere 7% is ‘bearish’. De enquête laat een duidelijke verschuiving zien ten opzichte van herfst 2020. Toen was 54% van de managers optimistisch en bijna tweemaal zoveel (13%) als nu ‘bearish’ gestemd.

Is de bullmarkt oud of jong?

Volgens Robert Phipps (Per Stirling Capital Management) leven we in vreemde marktomstandigheden. Sentiment en waarderingen wijzen op een zeer oude, volwassen bullmarkt. Het monetair en fiscaal beleid past echter bij een jonge, opkomende bullmarkt en een economie die net uit een recessie komt.

De meeste respondenten gaan ervan uit dat het monetaire beleid de komende twee tot drie jaar nog ruim blijft, en de liquiditeit dus ook. Die berg geld moet ergens heen en dat is goed voor financiële assets, zegt Bob Morgenthau (Spears Abacus Advisors).

Werd een half jaar geleden Covid-19 als het grootste risico voor de markt gezien, nu zijn dat de stijgende rentetarieven (20%), gevolgd door een heropleving van het coronavirus en de verspreiding van nieuwe varianten. Fondsbeheerders zijn ook bezorgd over mogelijke blunders in het fiscale en monetaire beleid, inflatie en hogere belastingen. President Joe Biden heeft al laten vallen dat hij van plan is om de belasting voor rijken te verhogen.

Inflatiehobbel op komst

Bijna alle respondenten voorzien een opleving van de inflatie, maar zij beschouwen deze prijsstijgingen als tijdelijk. De meerderheid van de ondervraagden verwacht dat de Amerikaanse inflatie in zowel 2021 als 2022 gemiddeld 2% tot 3% zal bedragen. Het is een hobbel die genomen moet worden, maar het zal de Fed niet dwingen om voortijdig in te grijpen. Beleggers die zich toch zorgen maken over hogere inflatie, wordt aangeraden blootstelling te zoeken aan reële assets, zoals grondstoffen en onroerend goed.

James Gambaccini (Acorn Financial Services) verwacht wel dat de markten ihet zullen merken als de Fed gaat hinten op een hogere rente. De lage rentetarieven ondersteunen de hoge koerswinstverhoudingen van aandelen. Maar dat is een probleem dat pas eind 2022 of in 2023 gaat spelen. Sommige analisten denken dat de centrale bank mogelijk later dit jaar begint met het afbouwen van het opkoopprogramma, nog voordat ze overgaat tot verhoging van de rente.

Breder scala aan bedrijven gaat profiteren

Als de economie herstelt, dan gaat een breder scala aan bedrijven daarvan profiteren. De Covid-19-economie kende maar enkele grote winnaars.

Bijna 75% van de fondsbeheerders verwacht dat waarde-aandelen het beter gaan doen dan groeiaandelen. Als favoriet worden financials genoemd. Technologie staat tweede bij de managers, hoewel 29% van de respondenten denkt dat tech een van de slechtst presterende sectoren gaat worden. De meningen daarover zijn zeer verdeeld.

Shell torenhoog favoriet

Als u er zelfs over denkt om iets te kopen, wat moet u dan hebben?
Bij de Nederlandse beursexperts is Shell de torenhoge favoriet. Ook al zijn de winstcijfers al gepubliceerd en gaat het aandeel binnenkort ex-dividend. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. 

Op een gezamenlijke tweede plaats vinden we Unilever en Aegon. Ahold Delhaize, Heineken en ASML maken het boodschappenlijstje compleet. Ahold staat al het hele jaar in het toplijstje, merkt Van Zeijl op. Maar echt overtuigend uitbreken wil het aandeel nog niet: twee maanden leverden een outperformance op en twee maanden een underperformance. Zou de koers deze maand dan eindelijk door het dak gaan?

In het beruchte rechterrijtje staat Just Eat TakeAway wederom fier bovenaan. Ook van Unibail-Rodamco-Westfield en Adyen moet u het niet hebben, zo verwachten de experts.

Toppers mei
Saldo*
Floppers mei Saldo*
Royal Dutch Shell 8 Just Eat Takeaway -11
Aegon 5 Unibail-Rodamco-Westfield -8
Unilever 5 Adyen -8
Ahold Delhaize 4 Prosus -3
Heineken 4    
ASML 4    

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium