beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Bij beurscorrectie zijn Unilever en Ahold prima belegging

De beurzen worden steeds beweeglijker. Beleggers maken zich zorgen of de koersen niet te ver zijn vooruitgelopen op de te verwachten economische groei. Is het tijd om speculatieve aandelen in te ruilen voor aandelen die relatief veilig zijn. InvestorPlace heeft een aantal van deze defensieve aandelen op een rijtje gezet waaronder Unilever en Ahold Delhaize. 

Na de coronadip van maart vorig jaar gingen aandelen als een speer omhoog. Veel beursindices, waaronder de AEX-index, hebben in de afgelopen maanden records neergezet.

Dat maakt sommige beleggers nerveus. De grootste zorg is dat er veel speculatie in de markt zit. Als zoveel mensen risicovolle aandelen hebben gekocht, kan een opleving aan volatiliteit een enorme neergang veroorzaken. Dat kan een aanleiding zijn om stabiele aandelen te kopen. Maar welke?

InvestorPlace heeft er een aantal verzameld die kunnen dienen als een soort verzekeringspolis tegen een marktval. Waaronder:

Unilever: Persoonlijke verzorging blijft

De coronapandemie had een tweeledig effect op Unilever. Enerzijds steeg de vraag naar de ijsmerken sterk, door consumenten die vanwege de lockdown aan huis gebonden waren. Anderzijds kwam de vraag naar persoonlijke verzorgingsproducten onder druk te staan.Dit alles veroorzaakte schokken in de koers van Unilever.

Volgens InvestorPlace zien de kaarten er goed uit voor de tak van verzorgingsproducten als we uit de lockdown komen. Mensen snakken ernaar om weer naar buiten te kunnen en willen er dan goed uitzien. En als er veel bedrijven omvallen, zullen mensen zich goed willen presenteren aan de potentiële werkgevers die de crisis hebben doorstaan.

Unilever is misschien niet het meest opwindende aandeel, maar volgens InvestorPlace wel een belangrijkste fondsen om te bezitten als de beurs onder druk staat.

Supermarkten 

U weet het vast nog goed: de lege schappen in de supermarkt vorig jaar, toen consumenten massaal aan het hamsteren sloegen, vlak na de uitbraak van de coronapandemie.

Vreest u een marktcrash, dan kunt u Kroger overwegen, of andere supermarkt-aandelen, zoals Ahold Delhaize. Momenteel zien we volgens InvestorPlace een rotatie naar de horeca, vanwege een opgekropte vraag. Maar als er een economische tegenslag komt, dan zal die vraag weer verschuiven naar de supermarkten, omdat consumenten dan geld willen besparen, in plaats van uit eten gaan.

Matig rendement

Volgens John D. Linehan, Portfolio Manager U.S. Large Cap Equity Income Strategy bij T. Rowe Price, moeten we in de komende maandan rekenimng houden met met matige rendementen op de beurzen. Alles is afhankelijk van de vraag in hoeverre de pandemie beteugeld kan worden.

De Amerikaanse economie kan fors gaan groeien, dankzij de bemoedigende vooruitgang met de vaccinaties, flinke fiscale stimulering door de Amerikaanse overheid en de plannen om in de VS fors in de infrastructuur te gaan investeren. 

Maar dat hebben de aandelenmarkten ook door; afgelopen maand bereikten de bredere Amerikaanse indices hun hoogste stand ooit. Linehan denkt daarom dat we de komende kwartalen met enigszins gematigde rendementen rekening moeten houden. 

Dat wil niet zeggen dat er geen kansen te vinden zijn. De expert wijst vier segmenten aan waarvan hij denkt dat ze nog voldoende potentieel bieden. 

1. Dividendaandelen 

Lineham meent dat dividenduitkerende waardeaandelen – een groep die jaren achterbleef maar in het eerste kwartaal weer op gang kwam – het goed kunnen doen in een omgeving waarin de bredere markt matig presteert. Beleggers gaan dan namelijk op zoek naar aandelen waarvan het rendement een rentecomponent bevat. 

Hij erkent dat stijgende rentes en inflatiedruk het toekomstige dividend kunnen uithollen, maar wijst er op dat de rente voorlopig nog historisch laag blijft en dat de keuze voor cyclische bedrijven deze tegenwind kan compenseren.

2. Energie en financials

Zowel de energie- als de financiële sector hadden vorig jaar te lijden onder lagere waarderingen. Hun winsten kwamen onder druk kwamen te staan door de pandemie-gedreven disrupties. 

Linehan meent dat deze extreme ontwrichting aangaf hoe ernstig financials uit de gratie waren geraakt na een langdurige periode van matige economische groei en lage rente. 

In de energiesector waren de gedrukte waarderingen te wijten aan bekende oorzaken: bezorgdheid over dalende olie- en gasprijzen en de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Hij is fan omdat de huidige waarderingen volgens hem geen afspiegeling zijn van het potentieel in de oliesector. “Onze voorkeur gaat uit naar kwaliteitsbedrijven met sterke balansen en kundig management."

3. Banken

Linehan heeft banken in de portefeuille waarvan hij denkt dat hun kostenbesparingen en bepaalde bedrijfsspecifieke drivers aandeelhouderswaarde kunnen creëren, ongeacht de richting van de rente en de vraag naar leningen. Sommige banken kunnen dividend verhogen of meer aandelen inkopen als ze kapitaal vrijmaken dat was gereserveerd voor kredietverliezen. 

4. Nutsbedrijven

Maar ook buiten het cyclische segment van de markt zijn er sectoren die aantrekkelijk zijn, stelt de expert. Zo is de nutssector achtergebleven door de bezorgdheid over de stijgende rente. Veel nutsbedrijven bieden een aantrekkelijk dividendrendement, en sommigen zijn goed in staat hun tarieven te verhogen dankzij forse investeringen in de energietransitie en pogingen het systeem weerbaarder te maken voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium