beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Hollanders of Belgen: wie belegt het beste?

Komt er eindelijk antwoord op de klemmende vraag wie in de Lage Landen het beste belegt: de Nederlander of de Belg? Kijkend naar de kwalitatieve bijdrage van Belgen en Nederlanders op de IEX forums zou je soms denken. Ze zijn allebei even slecht. Gemiddeld dan natuurlijk. Uiteraard zijn er gelukkig ook in beide landen deskundige posters te vinden.

Geeft een onderzoek van Mobiele broker BUX, die in beide landen actief is, dan antwoord op deze vraag. Nee helaas niet. Maar ze stelden wel verschillen vast. 

Rijker

U weet dat Belgen hun noorderburen maar vrekkig vinden. Maar de werkelijkheid is dat Belgen er warmer bij zitten dan de Nederlanders. Tenminste, hun aandelenporto is 10 procent meer waard.

Sterker nog, Belgische beleggers hebben de hoogste portfoliowaarde van de zes Europese landen waar de broker actief is. Nederlanders liggen tweede, dat dan wel weer.

Werpen we een blik op de 10 populairste aandelen, dan zien we wat minder overeenkomsten. Er zijn maar drie bedrijven die bij allebei de nationaliteiten in de top 10 voorkomen. Dat zijn de Chinese elektrische automaker NIO, de Amerikaanse rivaal Tesla en de Nederlandse bank ING.  

De populairste ETF is een klassieker, die op de S&P 500 Index. Deze indextracker staat bij beide landen op 1. Verschil is dat bij de Nederlanders dividend-ETF’s op de tweede en derde plaats staan, waar dat bij Belgische beleggers de EU Top 600 ETF en de Automation & Robotics ETF zijn;

Welke aandelen

Top 10 populairste aandelen bij Nederlandse beleggers: 
Shell, 
ING, ASML, ArcelorMittal, Adyen, ABN Amro, NIO, Tesla, ASM International, Aegon

Top 10 populairste aandelen bij Belgische beleggers:
NIO, Tesla, Arcimoto, InBev, TUI, Blackberry, Galapagos, Apple, Plug Power, ING 

Het lijkt er op dat Nederlanders meer in lokale aandelen beleggen dan Belgen. Maar dat kan er meer mee te maken hebben dat de Nederlandse topfondsen groter en internationaler zijn dan de Belgische. De uitzondering is natuurlijk AB InBev, de grootste bierproducent ter wereld. De Lage Landen domineren deze markt helemaal, want Heineken staat tweede.

Innovatie

In een gezamenlijk artikel van de Nederlandse en Vlaamse kranten, het FD en De Tijd wordt gesteld dat Belgen niet van verandering houden. Verandering betekent onzekerheid. Nederlanders zouden vernieuwender zijn.
Vergelijkend onderzoek tussen Nederlanders en Belgen bevestigt dat. Op het aspect Onzekerheidsvermijding zien we dat op een schaal van 1-100 Belgen 94 (Vlamingen zelfs 97) scoren en Nederlanders slechts 53. 

Maar uit de beleggingen blijkt dat bepaald niet. Belgen lijken sterker gericht op innovatie en technologietrends die de toekomst bepalen. Zo treffen we in de Belgische top 10 op de eerste plaats de Chinese fabrikant van elektrische auto’s NIO, gevolgd door Tesla. De nummer drie, Arcimoto, is net als Tesla een Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen, de zogenoemde Fun Utility Vehicles, driewielers met twee zitplaatsen.

Nederlanders hebben wel flink maar veel minder belegd in electrische auto's dan de Belgen en Arcimodo is helemaal onbekend bij Nederlandse beleggers.

Kortom, wie de beste belegger is weten we nog steeds niet. En dat is misschien maar beter ook. Het is tenslotte al bijna tweehonderd jaar vrede tussen beide landen.

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies