beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Is Shell te goed voor haar aandeelhouders?

Het afstoten van de meest vervuilende oliepoot van Royal Dutch Shell past in de strategie van de Nederlands/Britse gigant om in te zetten op de energie transitie. Wat daar evenwel niet in past is het teruggeven aan de aandeelhouders van een groot deel van de inkomsten van de verkoop van de schalievelden in het Permian Basin in Texas.

Anderzijds kan het ook aangeven dat zelfs een specialist als Shell het moeilijk vindt om nu al een keuze te maken voor de weg naar vergroening. Oftewel er zijn mogelijk op dit moment geen goede investeringsmogelijkheden die een voldoende rendement bieden voor de toekomst.

Dividend

Shell verkoopt de schalievelden voor 9,5 miljard dollar aan ConocoPhilips. In de ogen van veel guru's is dat geen heel hoge prijs. Shell verdient namelijk best goed op de velden en ConocoPhilips verwacht tot 2030 zo'n 10 miljard dollar aan vrije kasstroom te kunnen genereren met de aankoop.

Van de verkoop laat Shell 7 miljard dollar terugvloeien naar de aandeelhouders. Dat is op 4,1 miljard aandelen Shell A en 3,7 miljard aandelen Shell B (los van een beperkte inkoop dit jaar) een extra dividend van $0,90 tot $0,91 per aandeel. 

Gemiste PR kans

Hoewel aandeelhouders een dividend uitkering veelal toejuichen is beleggings analist Martin Crum van IEX Premium kritisch over deze stap. "Immers, het concern staat voor de uitdaging volop mee te gaan met de energietransitie. Het concern had er, al was het maar vanuit PR-oogpunt, slim aan gedaan om een deel van de opbrengst te oormerken voor additionele investeringen in schone, duurzamer energieprojecten. Een gemiste kans, al is Shell, zeker met de huidige hoge olie- en gasprijzen, prima in staat significante bedragen hierin te investeren."

Desondanks acht Crum het aandeel nog altijd koopwaardig, waarbij onverminderd geldt dat het advies is de weging in de portefeuille te limiteren tot circa 3%.

Balans

Ook ING twijfelt aan de keuze om het grootste deel van de inkomsten aan de aandeelhouders te geven. De bank denkt dat de 9,5 milard beter gebruikt kan worden voor het verstevigen van de balans. ''Gezien de huidige schuld van meer dan 60 miljard dollar en de kansen en uitdagingen die de hele energietransitie met zich meebrengt", aldus ING.

"In onze ogen is een erg sterke balans beter dan het direct terug te geven aan de aandeelhouders." ING handhaafde het Houden advies op Shell met een koersdoel van 16,50 euro. 

Bioraffinaderij

Het is overigens niet zo dat Shell stil zit wat betreft de energietransitie, aldus IEX expert Crum. Zo kondigde het concern vorige week de bouw aan van Europa’s grootste bioraffinaderij bij Rotterdam, de voormalige Pernis raffinaderij. En in Zuid-Amerika werd een minderheidsbelang in Raízen, een grote producent van biofuels uit suiker, naar de Braziliaanse beurs gebracht, een succesvolle IPO.

"Maar dat is in de ontwikkeling van de beurskoers niet echt terug te vinden. Het aandeel noteert op hetzelfde niveau als ten tijde van de vorige update en dat is toch teleurstellend", aldus Crum.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium