beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Beleggers blijven kopen, bijvoorbeeld ASML

De AEX koersen behalen record op record maar de meeste particuliere beleggers hebben geen angst. Ze verwachten dat de index de komende maanden verder zal blijven stijgen tot boven de 800 punten in december. 

Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, de vertrouwensindex onder Nederlandse beleggers. Aandeelhouders kijken steeds positiever naar de Nederlandse economie: 73% verwacht dat de economie verder aantrekt, dat was vorige maand nog 67%.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Een deel van de beleggers wordt juist aangetrokken door nieuwe records, terwijl anderen hoogtevrees krijgen. Het passeren en weer wat terugvallen bij een rond getal, zoals recent de 800-puntengrens in de AEX, zorgt voor extra aandacht rondom de recordstanden."

Risico

De grootste groep beleggers (83%) neemt evenveel risico als twee maanden geleden en 5% neemt juist meer risico. Homan: "Dit laat zien dat het grootste deel van de beleggers zich niet veel aantrekt van records en vooruit blijft kijken."

Waar beleggen al die opgewekte beleggers in dan? Wel één van de topfondsen is en blijft ASML dat zich vandaag presenteert op investor day. En niet alleen Nederlanders zien een belegging zitten in deze producent van chipmachines.  

U.S. News stelt jaarlijks een top 10 samen van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Voor het eerst staat een Nederlands bedrijf op de lijst: ASML is als nieuwkomer met stip binnengekomen.

ASML wereldtop

Big Tech wordt steeds groter. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen zo'n 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen. Dit zijn de top tien.

 • Apple 
 • Microsoft 
 • Alphabet 
 • Amazon
 • Facebook
 • TSMC
 • Tencent 
 • Nvidia 
 • Samsung 
 • ASML

U.S. News: ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een legaal monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

IEX Premium

Door de meeste guru's wordt ASML aanbevolen te Kopen. Verkopers zijn er niet, en slechts enkele adviseren het aandeel te Houden.

Ook Paul Weeteling van de IEX Premium is iets voorzichtiger en adviseert het aandeel vast te houden maar wel met een hoger koersdoel dan de huidige koers.

Weeteling: "Voor nu is er geen reden om de taxaties noch het advies noch het koersdoel te wijzigen op basis van het persbericht voorafgaand aan de Investor Day. Resumerend staat ASML er uitstekend voor en is de waardering niet overdreven, maar zet ook niet aan tot kopen."

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies