beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Unilever kan hogere inkoopkosten doorberekenen

Deze week kwam voedingsgigant Unilever met de cijfers. Bank of America noemde de resultaten geruststellend en ook IEX Premium is redelijk tevreden.

De Amerikaanse bank stelde dat de groei van 2,5 procent in het derde kwartaal iets beter is dan de consensus van 2,2 procent. Anderzijds is de kwaliteit van die groei ietwat teleurstellend.

De hogere verkopen zijn namelijk puur het gevolg van hogere prijzen die in het derde kwartaal met 4,1 procent stegen. De omzet in volume daalde daarentegen met 1,5 procent, waar een stabiele volume-ontwikkeling was verwacht.

In de opkomende markten doet Unilever het goed. En aangezien dit Brits-Nederlandse bedrijf daar goed vertegenwoordigd is, handhaafde de Bank of America het koopadvies met een koersdoel van 50 Britse pond. 

De meeste adviezen op Guruwatch zijn te vinden bij de notering in ponden. De adviezen in oktober houden elkaar redelijk in evenwicht tussen Kopen (4), Houden (2) en Verkopen (3). Oftewel, volgens de guru's kan het alle kanten op.

IEX Premium


De
 IEX Beleggersdesk noemt het juist positief dat, in deze tijden van torenhoge grondstofprijzen en oplopende inflatie, een bedrijf de hogere kosten kan doorberekenen aan de klanten. Oftewel, Unilever is een bedrijf met prijszettingsvermogen.

"Dat is het goede nieuws", aldus Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. "Het slechte nieuws is dat de hogere omzet enkel tot stand is gekomen dankzij hogere prijzen en niet dankzij hogere volumes." 

Overstappen naar B- en C-merken

Dit betekent dat Unilever op dit moment goed in staat is de gestegen grondstofkosten door te berekenen aan consumenten. Volgens Crum is het maar de vraag of dit zo blijft. "Consumenten zijn erg prijsgevoelig en wijken bij oplopende prijzen uit naar B- en C-merken."

"Zolang het concern de volumedaling ruimschoots kan compenseren, is er weinig aan de hand. Maar dit is pas het begin van de oplopende inflatie. De weerstand onder consumenten tegen hogere prijzen zal gaan toenemen, en het is onwaarschijnlijk dat Unilever ongestraft de prijzen kan blijven verhogen."

'Wordt nog hele kluif'

Wat ook niet meehelpt in dit verhaal is dat Unilever 60% van de omzet behaalt in opkomende markten, en die landen zijn juist extra gevoelig voor oplopende grondstofkosten. "Het zal voor Unilever nog een hele kluif worden om de stijgende kosten te blijven doorberekenen."

Al met al acht IEX Premium Unilever 'een stevige Hold op basis van een acceptabele waardering en een aantrekkelijk dividendrendement'.

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies