beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Het is een bizarre rally... en die gaat door

Het ene beursrecord volgt het andere op. En dan moet de kerstrally, ook wel het Halloween effect genoemd, nog komen. De beste periode voor beleggers komt er namelijk aan. Met name in de maanden november tot en met januari doen de koersen het veelal prima. Behalve voor de shorters dan natuurlijk. 

Het Halloween effect lijkt de laatste jaren zelfs nog sterker dan voorheen. Zo steeg de AEX tussen 1 november 2020 en 1 mei 2021 met ruim 33% van 534 naar 712 punten. Gedurende die periode liep de Dow op met 35% en de Nasdaq 100 zelfs met meer dan 40%.

En zoals gezegd, het is niet incidenteel. In de laatste driehonderd jaar doen de koersen op Wall Street het in de periode oktober-april gemiddeld 4,5% beter zijn dan in de rest van het jaar. En dat gaat min of meer op voor alle beurzen wereldwijd.

Bizarre rally

Toch stellen verstandige beleggers zich de vraag of de koersen niet te ver op de muziek vooruitlopen? MarketWatch vroeg het een aantal Wall Street-analisten.

"Het is een bizarre rally", zegt Zhiwei Ren, portefeuillemanager bij Penn Mutual Asset Management. Hij maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de markt zich herstelt van de pullback in september. 

Afgelopen week sloten de drie grote benchmarks in de VS - S&P 500, Dow Jones en Nasdaq – vier dagen achter elkaar op een all-time high: de langste reeks sinds oktober 2017.

En de Federal Reserve legt de rally geen strobreed in de weg. Het beleid blijft ruim, ondanks dat op 3 november werd aangekondigd dat nog dit jaar begonnen wordt met het afbouwen van het steunprogramma. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zal de Amerikaanse centrale bank ‘geduldig zijn, maar niet aarzelen’ om de rentes te verhogen wanneer de inflatie verder aantrekt.

'Beleid nooit zo ruim geweest tijdens een boom'

"De economie kookt over en de aandelenmarkten zijn wild van het bijzonder ruime monetaire beleid", zegt Paul Nolte, portefeuillemanager bij Kingsview Investment Management. "De extra overheidsinvesteringen in infrastructuur gooien alleen maar olie op het toch al hete vuur. De centrale bank blijft daarnaast geld in het systeem pompen terwijl de waarderingen al erg hoog zijn. Het monetaire beleid is nog nooit zo ruim geweest tijdens een economische boom."

Nolte denkt dat de aandelenmarkten op de bedrijfswinsten vooruit gelopen zijn. "Strakker monetair beleid zal een katalysator zijn voor lagere koersen."

Nicholas Colas, mede-oprichter van Data Trek Research, is optimistisch over volgend jaar. "Er is geen twijfel over wat de markten met deze opeenvolgende hoogtepunten zeggen: dat ook 2022 een jaar vol positieve verrassingen zal zijn."

Positief over Q4

Veel analisten zijn ook positief gestemd over het vierde kwartaal. Volgens data van Bank of America Global Research geven consumenten nu ongeveer net zoveel uit als in 2020, en meer dan in 2019. 

"Ik heb mijn kerstinkopen al gedaan, vanwege de problemen in de aanvoerketen", zegt Victoria Fernandez, hoofdstrateeg bij Crossmark Global Investments. "Wat betreft de consumentenuitgaven zien we in deze periode traditiegetrouw een sterk kerst- en eindejaarseffect. Ik voorzie een verdere groei van de vraag dit kwartaal, en dat zal de economie ondersteunen."

"De waarderingen zijn er misschien wel wat op vooruitgelopen", waarschuwt Fernandez. "We bedoelen zeker niet dat er niets is om je zorgen over te maken en dat we in één streep omhoog gaan richting halverwege volgend jaar." Volgens de expert zullen beleggers door de lage rente en oplopende inflatie altijd weer bij aandelen uitkomen.

Geen sell-off

En dit schrijft Emiel van Heiligenberg, hoofd Asset Allocatie bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management in de Q4-outlook Pushing through bottlenecks. 

"Aan de koersen te zien lijkt het alsof we laat in de cyclus zitten, maar op onze heatmap brandt er nog geen enkel lampje dat aangeeft dat er een recessie ophanden is. Het sentiment op de aandelenmarkt is voorzichtig, maar anticiperen op een grote sell-off is volgens ons niet nodig."

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies