beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

ASML: nog ruimte voor meer winst

De koers van ASML blijft maar stijgen naar nu 770 euro. Precies dertien jaar geleden was het aandeel van dit topbedrijf voor 13 euro te koop. Oftwel de 10.000 euro die de vooruitziende belegger toen in ASML heeft gestopt, is nu zo'n 600.000 waard.

Is het tijd om winst te nemen?
Wel, in oktober zijn er wel twee guru's bijgekomen die aanbevelen ASML te verkopen. Ook neemt het aantal analisten dat adviseert het aandeel vast te houden toe. Maar sinds oktober staat bij een meerderheid van de experts het aandeel nog altijd op de kooplijst.

IEX Premium

En volgens Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk is er 'nog steeds ruimte om de winstgevendheid verder op te voeren'. 

Hij wijst erop dat de chipmachinespecialist tijdens de investeerdersdag in september aangaf de brutomarge op te kunnen voeren naar 54 tot 56%. "Die lag voor afgelopen kwartaal op 51,7% en dat zal ook voor het komende kwartaal zo zijn. Daar moeten dan nog de kosten voor onder andere R&D, afschrijvingen en belastingen vanaf, zodat er een nettomarge van 33,2% overblijft in het laatste kwartaal."

Orders lastig inschatten

Wat betreft de orderintake is het lastig een inschatting te maken, schrijft de tech-analist. Het is volgens hem duidelijk dat de vraag naar chipmachines de komende jaren behoorlijk toeneemt. "Maar er staat nu zoveel druk op de ketel bij chipfabrikanten dat de afgelopen kwartalen een vertekend beeld kunnen geven."

Toch is Weeteling positief gestemd. "Er is een scenario denkbaar waarin ASML de doelen voor 2025 al in 2023 ruimschoots overtreft. Het ijzersterke momentum in de sector helpt hier zeker aan mee. In zulke omstandigheden is een beperkte overshoot van de koers kansrijk."

'Niet met het hoofd in de wolken gaan lopen'

We moeten wel oppassen dat we niet met ons hoofd in de wolken gaan lopen, waarschuwt hij. "Blijf met beide benen op de grond staan, want als de marktomstandigheden afzwakken, dan gaat het ook meteen hard in deze sector."

ASML wereldtop

ASML heeft de absolute wereldtop bereikt zo blijkt uit de toptien die U.S. News jaarlijks samenstelt van de grootste technologiebedrijven ter wereld. 

Big Tech wordt steeds groter. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen zo'n 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen. Dit zijn de top tien.

 • Apple 
 • Microsoft 
 • Alphabet 
 • Amazon
 • Facebook
 • TSMC
 • Tencent 
 • Nvidia 
 • Samsung 
 • ASML

U.S. News: ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een legaal monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies