beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Monsterbubbel of in Alphen?

Waarin te beleggen in 2022. Wel volgens de beste Nederlandse belegger van dit jaar, Nico Bakker, bieden Alphen, Aperam en Boskalis de grootste kans op een mooi rendement. 

Waar u volgens de gerenommeerde Amerikaanse guru Richard Bernstein niet in moet investeren zijn cryptovaluta. En niet alleen omdat niemand weet wat ze waard zijn.
Volgens Bernstein vormt crypto de grootste financiële zeepbel ooit. 'Het is een monsterbubbel.' Hij voorziet dat bitcoin wel 90% kan dalen, net als veel techaandelen gebeurde toen de dotcombubbel barstte.

"We zien een tweedeling op de markten", zegt Bernstein in een interview met CNBC. "Aan de ene kant hebben we de bubbelassets, zoals ik ze noem, met tech, innovatie, disruptie en cryptocurrencies. Aan de andere kant zo ongeveer al het andere. Met het oog op 2022 en 2023 wil je aan die andere kant zitten. Daar is een tekort aan kapitaal en zijn dus de rendementen hoger."

Bij olie moet u zijn

Zijn eerste keus is energie. Eerder dit jaar noemde hij olie al de meest genegeerde bullmarkt. Hij denkt dat dat wel eens de groeimarkt van 2022 kan zijn.

"De laatste keer dat de vrije kasstroom in de energiesector zo hoog was in vergelijking met de bredere markt of de techsector was tijdens de dotcombubbel, en energie presteerde toen een decennium lang beter dan de markt. Het dividend in de sector is drie keer zo hoog als dat van de S&P 500."

Story-aandelen

Volgens Bernstein kunnen beleggers in die bubbelassets weer net zo onderuit gaan als rond het jaar 2000. "De waarderingen zijn bijzonder hoog. Onthoud dat waarderingen belangrijker zijn dan de story van een aandeel."

Hij erkent dat de stories die tijdens de techbubbel werden verteld uiteindelijk wel uitkwamen in het decennium dat volgde. Het kostte alleen wel jaren voor beleggers daarvan profiteerden. "Als je in de Nasdaq 100 investeerde kostte het 14 jaar om op break even te komen. Ik denk dat mensen vandaag de dag niet eens kijken naar de waarderingen, laat staan bedenken dat het weleens 14 jaar kan duren voordat je rendement maakt."

Nederlandse topguru

Maar wat vindt Nico Bakker: in de eerste negen maanden continu de beste belegger van Nederland?

Zie ook: Bij de guru's blijven de Nico's opvallen

Voor 2022 adviseert Bakker fondsen die in een goede lange termijn trent zitten. Met hogere toppen en hogere bodems en met een winstpotentieel dat twee keer zo groot is als de verliesruimte. Deze drie noemt hij specifiek:

Alfen

De eerste kandidaat is Alfen. "De laadpaalfabrikant heeft nog niet zo’n lange historie op de beurs, maar charttechnisch is wel duidelijk dat het aandeel dit jaar is opgestoomd tot 100 euro, waarna een lichte correctie kwam en Alfen terugviel naar de range 80 tot 85 euro."

"Opnieuw wordt de trend vervolgd en wordt een aanval op de 103, 104 euro gedaan. Mocht de koers onder de 80 euro uitkomen, dan komt er een serieuze correctie en dat wil je niet meemaken, dan moet je wegwezen. Maar daarboven is er veel opwaarts potentieel. Er is maar een kleine ruimte aan de onderkant en veel ruimte aan de bovenkant."

Aperam

Staalreus Aperam heeft natuurlijk een langere beurshistorie. "Dit jaar is het aandeel opgestoomd van 35 naar 55 euro. In de afgelopen vier maanden hebben we een niet meer dan normale correctie gezien terug naar de 42, 43 euro. Onder de 40 zou ik geen positie meer nemen."

"Binnen de langeretermijntrend zullen we nieuwe, hogere bodems gaan zien en is de kans reëel dat we doortrekken naar 55 euro. Er is best een kans dat ook die top nog geslecht wordt, maar dat is van latere 'zorg'.  Het gaat erom dat de correctie die is ingezet, opdroogt, en dat de bulls zich klaarmaken voor een beweging terug naar de 55 euro."

Boskalis

Het beeld van baggeraar Boskalis lijkt op dat van Aperam, aldus Bakker. "Ook Boskalis is een trenderend fonds. In februari van dit jaar is er een uitbraak geweest en is de dalende trend verlaten. Een eerste opleving zagen we naar krap 30, en toen een logische correctie naar 24 euro."

"Alle indicatoren geven aan dat er gesteund wordt, en dat betekent instapkansen voor langetermijnbeleggers: zij hebben rustig afgewacht tot die 24 op de borden stond, en zij liften mee tot 30 euro. Ik zou er een tweetrapsraket van maken. Eerst meeliften tot 30 en boven de 30 posities verdubbelen en op naar de 40 euro."

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies