beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Amerikaanse topguru: PostNL, Heijmans en Brunel dit jaar de koopjes

Volgens de richtlijnen van de Amerikaanse topguru Joel Greenblatt zijn PostNL, Heijmans en Brunel dit jaar de koopjes. En in Europa is dat de Zwitserse ijzerertsfabrikant Ferrexpo.

Het FD vroeg econoom Tom Simonts van KBC om te berekenen welke aandelen volgens de 'magische formule' van Greenblatt het meest aantrekkelijk zijn op de Nederlandse en Europese beurs. Deze kwamen er uit:

PostNL

PostNL is, volgens Simonts in het FD, geen super groeiverhaal maar wel ondergewaardeerd. "De vraag is vooral hoe structureel de winstgroei is, en hoeveel kapitaal er nodig is om zijn positie op de pakjesmarkt veilig te stellen. Toch denk ik dat beleggers nu te streng kijken naar de potentiële risico's."

Simonts past bij deze selectie dus de regels van Greenblatt toe. Deze zeer succesvolle investeerder doet min of meer hetzelfde als wat alle goede beleggers doen. Dat wil zeggen niet traden, niet instappen na koersdalingen, niet achter mooie verhalen aanlopen over wat er in de toekomst allemaal staat te gebeuren. Nee hij bekijkt de markt waarin een bedrijf actief is (stabiel dan wel groeiend) en berekent wat de onderneming waard is. Als die waarde niet in de koers tot uiting komt, komt een bedrijf op de kooplijst.  

Conjunctuur

Daar komen vaak conjunctuurgevoelige bedrijven uit. Zoals in Nederland verder ook bouwer Heijmans en detacheerder Brunel, die specialisten levert aan de industrie, de IT-sector, de financiële sector, en de energiesector.

Industriële en bouwbedrijven kunnen hogere marges doorrekenen aan hun klanten, meent Simonts."Er zou door die schaarste ook heel wat groei zijn uitgesteld van 2021 naar volgend jaar, waardoor die hogere winsten dus nog in het verschiet liggen. Maar zal dat ook lukken? Verschillende analisten denken dat deze goede tijden van korte duur zijn. In dat geval hebben beleggers onredelijke winstverwachtingen in de aandelenkoers geprijsd."

In Europa zijn alle aanbevelingen conjunctuurgevoelige bedrijven in de metaalsector: de Zwitserse ijzerertsfabrikant Ferrexpo, het Russische staalbedrijf Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat en het Britse staalbedrijf Evraz. De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto en de Duitse rederij Hapag-Lloyd maken de top vijf compleet.

Blackrock

Maar moet u eigenlijk wel in aandelen?

Na een van 's wereld bekendste guru's, nu de mening van de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Relevant alleen al omdat de investeringsbeslissingen van deze partij markten wereldwijd in beweging kunnen zetten.

Volgens Blackrock, in een vooruitblik voor dit jaar, blijven aandelen de beste keuze om uw geld aan het werk te zetten. Deze analisten verwachten dat de rente in 2022 wel wat zal stijgen, maar de rendementen op staatsleningen zullen laag en zelfs negatief blijven. Net als spaarrekeningen, mijden dus, volgens BlackRock. 

Bescherming tegen inflatie

Aandelen bieden ook de beste bescherming tegen inflatie. Tenminste aandelen in sterke bedrijven die in staat zijn de gestegen kosten voor grondstoffen, vervoer en personeel door te berekenen aan de afnemer en die zodoende hun winsten op peil kunnen houden.

Dat laatste geldt met name voor goede bedrijven in de ontwikkelde landen. Het advies van Blackrock kortom: beleg in aandelen van sterke bedrijven in hoog ontwikkelde landen.

Barron's: Shell

De wereldwijd beroemdste jaarlijkse kooplijst is die van Barron’s. En wie staat er op, het vroegere Koninklijke Olie, nu Shell geheten.

Shell handelt tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van concurrenten Exxon Mobil en Chevron, aldus Barron's. De omstandigheden lijken gunstig. Jarenlang kan er nog sprake van krapte zijn in de energievoorziening, met hoge prijzen tot gevolg.

De koers/winstverhouding van Shell bedraagt 7, tegen 11 voor Exxon en 12 voor Chevron. Het nu Britse oliebedrijf heeft een conservatieve pay-outratio van ongeveer 30%, na een forse dividendverlaging in 2020.

Volgens Daniel Loeb is Shell een van de goedkoopste large-capaandelen in de wereld. De lagere koers van Shell weerspiegelt de druk in Europa om fossiele energie af te bouwen. Dat blijft een risico.

Value investeringen

Tenslotte nog een kooplijst van een Nederlander die zich heeft bewezen met zijn investeringen. Te weten die van Peter Paul de Vries, grootaandeelhouder van IEX.

En nee mensen, ik ben hier als IEX werknemer niet toe gedwongen. Het is mijn eigen keuze om zijn kooplijst hier te plaatsen.
En wel hierom. De aanbevelingen van de vroegere voorzitter van de VEB zijn, in tegenstelling tot die van veel guru's, niet vrijblijvend. De baas van Value8 wordt namelijk wel financieel afgerekend op de investeringsbeslissingen die hij neemt. Een goede reden om ze serieus te nemen. Hier zijn 
tips voor 2022:

1. Renewi

Op 1 zet De Vries het aandeel dat hij in oktober 2020 ‘ontdekte’. “Het aandeel Renewi stond toen rond de 20 pence (na reverse split 2 pond) en de marktwaarde was 160 miljoen pond ofwel 180 miljoen euro. Ongeveer 10% van de jaarlijkse omzet.”

De Vries zag wel verklaringen voor de lage waardering: winstwaarschuwingen, een te hoge schuld en problemen bij dochter ATM.

Hij constateert tevreden dat het management, onder leiding van CEO Otto de Bont, Renewi op het goede spoor heeft gekregen. “De cijfers spreken voor zich. In de eerste helft van het gebroken boekjaar 2021/22 werd de omzet met 11% opgevoerd, steeg de EBITDA met 43% en werd de schuld teruggebracht tot slechts 1,8 keer die EBITDA.”

De koers is inmiddels gestegen tot 7,50 pond, een stijging van 275% sinds oktober 2020. Toch is het aandeel volgens De Vries nog steeds koopwaardig. “Het aandeel staat op ongeveer 11 keer de taxatie van analisten. Wat mij betreft zijn die taxaties te voorzichtig en moet de re-rating voor dit groeiaandeel nog plaatsvinden. Een koers van boven de 10 pond eind 2022 zou me niet verbazen.”

2. Heijmans

Op de tweede plek zet De Vries bouwbedrijf Heijmans. “De overheid streeft ernaar 100.000 nieuwe huizen per jaar te laten bouwen. Dat is ambitieus, maar voorlopig onhaalbaar. Het is als met windmolens. Veel mensen zijn voor, maar ‘not in my backyard”.

Feit is dat de woningbouw van politiek Den Haag een zetje in de rug krijgt. De Vries: “De huizenprijzen zijn zo hard gestegen dat Heijmans ruimte heeft op het gebied van pricing. En dus worden de cijfers over 2021 goed en over 2022 super."

De analistenconsensus van 2,30 winst per aandeel in 2022 is wat De Vries betreft te laag. "Het is zeker niet mijn favoriete bedrijf op de lange termijn, maar voor 2022 zouden winst en koers wel eens kunnen verrassen, zeker als het probleem met Tennet opgelost is en de loonstijgingen meevallen.”

De Vries was ooit de allerereerste (outside) aandeelhouder van Heijmans. “Ik kocht bij de beursgang tegen 40 gulden en zette mijn certificaten direct om in aandelen. De keuze voor Heijmans is ook een ode aan de te vroeg overleden oud-CEO Joop Janssen.”

3. Naspers

Volgens De Vries mag China, het hardst groeiende economische machtsblok, niet in de kooptips ontbreken. “Ik kies voor de spotgoedkope aandelen van Naspers. Naspers is de moedermaatschappij van Prosus plus nog een paar kleine belangen in Zuid Afrika. De belangrijkste bezitting van Prosus is het minderheidsbelang van 29% in het Chinese internetbedrijf Tencent.”

Prosus heeft daarnaast een belangen in het Russische socialmediabedrijf Mail.ru (belang: 28%), maaltijdbezorger Delivery Hero (21%) en diverse interessante techbedrijven. Maar het belang in Tencent is al meer waard dan heel Prosus.

Is De Vries niet bang voor de aanval van de Chinese overheid op internetbedrijven? “Natuurlijk betekent dat tegenwind, maar Tencent groeit desondanks door en de lange termijn perspectieven van het bedrijf blijven uitstekend”.

Hij voegt daaraan toe dat de waardering van het aandeel Tencent een stuk omlaag is gegaan. “Via het aandeel Prosus koopt een belegger Tencent tegen een aanzienlijke korting (50%). En via aandelen Naspers krijg je Prosus tegen een extra korting. Groei – korting – korting.”

Hij concludeert: “Voor de lange termijnbelegger Naspers een geweldig aandeel. U moet wel over geduld en stalen zenuwen beschikken.“

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen