beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Nederlandse koopjes volgens topguru

De meeste guru's zijn voorzichtig in hun aanbevelingen voor Philips en ABN Amro maar het gerenommeerde beleggingsinstituut Morningstar ziet grote kansen voor beide aandelen. 

Op Guruwatch zijn de adviezen van de laatste twee maanden voor Philips: vijf Kopen, vier Houden en nul Verkoop. Voor ABN Amro is men nog voorzichtiger met: zeven Houden, twee Kopen en nul Verkoop.

Volgens de onafhankelijke beleggingsadviseur Morningstar missen deze analisten dan wel de fikse onderwaardering door de markt van beide bedrijven. 

Morningstar

Morningstar bekijkt iedere maand welke aandelen uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. Op sectorbasis blijkt dat, ondanks de recente dalingen, technologie relatief gezien nog altijd de duurste sector is in deze index. Het gemiddelde aandeel noteert daar tegen een premie van 23% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent.

De energiesector is het goedkoopst. Die kent een korting van 22% ten opzichte van de Fair Value.

Er staan deze maand twee Nederlandse nieuwkomers op de lijst van deze Europese index: ABN Amro en Philips. 

1. ABN Amro

De bankensector is in de thuismarkt van ABN Amro, Nederland, een oligopolie. Dat wil zeggen dat er slechts enkele grote aanbieders zijn die het grootste deel van de markt voor hun rekening nemen. ABN Amro is een van die drie banken. Volgens Morningstar is de funding mix van de bank aantrekkelijk en leunt die minder dan bij andere banken op wholesale-financiering. "De strategie en het businessmodel zijn duidelijk, simpel en gefocust."

Morningstar hanteert een Fair Value van 17 euro voor het aandeel (bekijk hier de actuele koers).

IEX Premium

Martin Crum, analist bij de IEX Beleggersdesk, snapt dat beleggers zich enthousiast op het aandeel storten. "Zij worden voornamelijk getriggerd door het vooruitzicht van een flink dividend en door positieve analistenrapporten. Toch hebben we bij de Beleggersdesk een lichte voorkeur voor rivaal ING", schrijft hij in zijn laatste IEX Premium-analyse van het aandeel. 

"ING heeft de zaken operationeel beter op orde en is groot genoeg om zelfstandig voort te kunnen bestaan. In Nederland heeft ABN Amro een aantrekkelijke positie, maar de bank is relatief klein en kan weleens een overnameprooi worden van een partij uit het buitenland. Dit kan dan wel weer wat fantasie in het aandeel brengen."

2. Koninklijke Philips

De koers van Philips is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald vanwege de problemen met beademingsapparatuur. Dat betekent natuurlijk niet dat het healthcarebedrijf afgeschreven is. Morningstar noemt een aantal sterke punten van het bedrijf. 

Ten eerste wordt er al een groot aantal Philips imaging-apparaten (voor medische beeldvorming) door veel partijen zoals ziekenhuizen gebruikt. Dat biedt de mogelijkheid om aan deze partijen ook andere medische apparatuur te verkopen. Deze manier van cross-selling is voor een grote speler als Philips makkelijker, efficiënter en winstgevender dan voor veel kleinere spelers.

Daarnaast is Philips toonaangevend in een aantal markten die nog grotendeels onontgonnen zijn, zoals apneu. Het concern is goed gepositioneerd om te profiteren van groei in deze markt. Morningstar hanteert een Fair Value van 42 euro voor het aandeel (bekijk hier de actuele koers). 

IEX Beleggersdesk

Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk waarschuwt wel dat de risico’s van rechtszaken in de VS over de beademingsapparatuur allerminst van de baan zijn, bleek ook wel uit de cijfers van die het bedrijf vanmorgen publiceerde.

"Dit hangt momenteel als een molensteen om de nek van het aandeel. Voor durfals kan de koersdaling een mooie koopkans vormen. Want uiteindelijk is met de vraag naar de producten van Philips niets mis, en die zal gelet op de vergrijzingstrend die we nu zien alleen maar verder groeien. Er zit zeker waarde in dit bedrijf", aldus Koerts.

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
  Koersdoel Shell fors verhoogd 05 mei | Analyse en Advies
 2. Premium
 3. Premium
  Eindelijk echt winst voor AMG 05 mei | Analyse en Advies
 4. Premium
 5. Premium
  Spanning stijgt rond Pharming 12 mei | Analyse en Advies