beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Veilige aandelen in barre tijden

In deze barre tijden heeft het gerenommeerde, onafhankelijke Morningstar aandelen geselecteerd in Europa waar u veilig uw geld in kunt stoppen. Het zijn degelijke bedrijven met een mooi dividend rendement.

Uiteraard zitten er relatief veel Nederlandse bedrijven bij. Nederlandse bedrijven zijn namelijk relatief groot en kwalitatief goed. Zo is uit België niet een fonds geselecteerd. Van de 28 geselecteerde aandelen zijn dit de Nederlandse: KPN, Unilever, Ahold, Shell en ABN Amro.

De Morningstar-analisten keken in totaal naar 300 aandelen in Europa en selecteerden op basis van degelijkheid en dividendrendement.

De bedrijven komen uit uiteenlopende sectoren, maar hebben ook veel gemeen: ze hebben pricing power, lage schuldenniveaus en sterke cashflows. 

'Financiële sector onverminderd interessant'

Vóór de pandemie uitbrak, waren het de banken en de energie- en nutsbedrijven die de belangrijkste dividendbetalers waren. Nog steeds zijn zij sterk vertegenwoordigd in de lijst. Volgens Morningstar is de financiële sector nog steeds onverminderd interessant voor beleggers. Maar ook consumentenaandelen als Hugo BossBMW en H&M bieden een aantrekkelijk dividend, net als Tesco en de farmareuzen Novartis en Sanofi.

Waar werd op gelet?

Morningstars senior aandelenanalist Michael Field legt uit waar hij en zijn collega’s op letten bij de selectie. 

"Bedrijven moeten lage of goed beheersbare schulden hebben, ofwel een geringe financial gearing, uitgedrukt in schulden als percentage van de winst: net debt/Ebitda. Daarnaast moet er natuurlijk voldoende cashflow zijn om het dividend mee te kunnen betalen. En ook niet onbelangrijk: de bedrijven moeten een bepaalde vorm van concurrentievoordeel hebben. Op de lijst staan 18 namen met een narrow of wide moat."

Volgens Field zijn Europese aandelen goed gepositioneerd voor het huidige marktklimaat. "De ECB zal waarschijnlijk minder snel de rente verhogen dan de Fed, dat geeft wat lucht."

Belangrijke les uit 2020: het gaat om de houdbaarheid

We kunnen ook een belangrijke les trekken uit de coronapandemie. In 2020 werden dividendbeleggers onaangenaam verrast door een reeks dividendverlagingen. 

Field: "Die waren deels het gevolg van daadwerkelijke winstdalingen door de disruptie die de pandemie met zich meebracht. Maar ze werden ook veroorzaakt door angst en zorgen bij bedrijven die er gewoon goed voor stonden. Dit was wel een wake-up call: een bedrijf kan een goed dividendrendement bieden, maar het gaat erom of dat op langere termijn houdbaar is."

In het jaar 2020 werd het kaf van het koren gescheiden. "Toen werd duidelijk welke bedrijven daar aan konden voldoen en welke serieus in de problemen kwamen."

Toekomstige kasstromen geven goede indicatie

De expert kijkt specifiek naar de cashflow-projecties en opzichte van de winsten. "Het is belangrijk dat er geen mismatch is tussen wat beleggers aan dividend verwachten en wat bedrijven aan de andere kant kunnen betalen met wat ze verdienen. In de beleggingswereld valt niets te garanderen, maar toekomstige kasstromen zeggen wel iets over de capaciteit om het dividend te blijven uitkeren", besluit Field.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium